Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Očkování podstoupilo v kraji přes 5 tisíc lidí, situace s nemocničními lůžky se zlepšuje

V kraji momentálně funguje 10 očkovacích center a další tři přibudou v příštím týdnu. Vakcínu do pátečního odpoledne obdrželo 5 030 lidí. Podle koordinátora lůžkové péče Jana Beneše máme ten nejhorší týden nejspíš už za sebou a kapacity nemocnic se začínají zlepšovat. Minulý týden bylo v kraji hospitalizováno 370 pacientů, nyní jich je 318.

V Plzeňském kraji evidují hygenici 6786 neuzavřených případů nákazy koronavirem. Nejvíce jich má město Plzeň (2202), následuje Domažlicko (934), severní Plzeňsko (792), Tachovsko (759), Klatovsko (773), jižní Plzeňsko (726) a Rokycansko (600)

Krajský koordinátor pro očkování Petr Pazdiora potvrdil, že v kraji momentálně funguje deset očkovacích center, které pokrývají všechny okresy. Další tři centra přibudou v příštím týdnu. Stále se přednostně očkuje personál nemocnic a záchranáři. Začalo také očkování klientů a zaměstnanců v zařízeních sociální péče. První dávku vakcíny dostalo 5 030 lidí, do dnešního dne kraj obdržel 8 775 dávek vakcín, další mají přijít 29. ledna.

Každá z nemocnic má ještě volné kapacity

Podle Jana Beneše je aktuálně  v nemocnicích po celém kraji hospitalizováno 318 pacientů, čtyři z nich jsou v těžkém stavu a 51 jich je na JIP. Ve Stodě a Domažlicích pomáhá s chodem zařízení armáda, o výpomoc vojáků požádal také Privamed a nemocnice v Rokycanech. Armáda pomáhá také v Mirošově a Vlčicích v zařízencách sociální péče.

V plzeňské fakultní nemocnici bylo k pátečnímu odpoledni 142 covid pozitivních pacientů, z toho 135 na covidových pracovištích.

 „Na covid JIP lůžkách leží 42 lidí, z toho je 22 napojeno na umělou plicní ventilaci a tři na ECMO. Kapacita je dostačující, v případě potřeby budou otevřena další covidová pracoviště," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Mluvčí krajských nemocnic uvedl, že se růst počtu pacientů s koronavirem zastavil. Stejně tak i případy s těžkým průběhem.

 „Dnes dopoledne bylo v nemocnicích akutní péče hospitalizováno 120 covid pacientů, z toho necelých 10 na lůžkách intenzivní péče. Nejvíce infekčních pacientů je stále ve Stodské nemocnici, a to 39. Počet nemocných zdravotníků stagnuje. Je jich stále kolem 40,“ dodal mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, nemocnice, pacient, Jan Beneš, Petr Pazdiora, Plzeň, okres Domažlice, okres Tachov, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování podstoupilo v kraji přes 5 tisíc lidí, situace s nemocničními lůžky se zlepšuje  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.