Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První dodávka vakcín proti koronaviru už odjela z Plzně do krajských nemocnic

Také na dalších místech Plzeňského kraje se začne od pondělí příštího týdne očkovat vakcínou proti koronaviru. Dosud se v kraji očkovalo pouze v Plzni, jednalo se jen o zaměstnance fakultní nemocnice. Začátkem příštího týdne by se měly do očkování svých zdravotnických zaměstnanců zapojit také krajem zřizované nemocnice.

Do Klatov včera dorazila první tisícovka dávek očkovací vakcíny proti nemoci covid-19. Zástupce nemocnice si ji vyzvedl ráno ve Fakultní nemocnici Plzeň a v půl deváté uložil 159 lahviček do mrazicího boxu v laboratořích Klatovské nemocnice. Zde budou do pondělí, kdy se rozběhne očkování ve všech nemocnicích Plzeňského kraje. Jako první budou očkováni zdravotníci, kteří přichází do styku s covidovými pacienty. 

„Dovezené vakcíny se z části užijí přímo v Klatovské nemocnici, kde bude během týdne proočkován zdravotnický personál a rizikoví pacienti nad 80 let například na lůžkách následné péče nebo dlouhodobé intenzivní péče. A z Klatov si pak část vakcín převezmou i další krajské nemocnice a také nemocnice v Sušici,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová„Očkovací centra jsou i zde  připravena, aby v pondělí zahájila očkování.“

O očkování projevilo zájem v nemocnicích Plzeňského kraje už v prosinci několik stovek zaměstnanců. „Seznamy ale dál doplňujeme. Zájemců přibývá. Samozřejmě nemohou být očkováni zdravotníci, kteří jsou momentálně nakaženi nebo prodělali onemocnění covid v posledních třech měsících,“ vysvětluje šéf krajských nemocnic Marek Kýhos.

V Klatovské nemocnici se vakcíny skladují v mrazáku při teplotě kolem -80°C. „Při teplotě od -60 do -90 stupňů je jejich trvanlivost půl rok. Naší snahou ale samozřejmě bude spotřebovávat jednotlivé dodávky a proočkovat potřebné skupiny a následně širokou veřejnost co nejrychleji. Z Plzně budeme další dodávky odebírat pravidelně každý týden ve čtvrtek nebo v pátek,“ říká primář oddělení klinických laboratoří Klatovské nemocnice Richard Pikner.

Jakmile se vakcína z mrazáku vyndá, je potřeba ji skladovat v teplotě od 2 do 8 stupňů Celsia. Takto vydrží pět dnů, během nichž se musí aplikovat. Očkovací centra mimo Klatovskou nemocnici proto nemusí mít tak výkonný mrazák. Stačí jim chladicí boxy a dobře připravenou organizaci očkování, aby vakcíny spotřebovali v požadované lhůtě beze zbytku.

Zatím se očkovalo jen ve fakultní nemocnici

Do kraje zatím dorazilo loni v prosinci 975 dávek vakcíny, které spotřebovala FN. Další přišly v úterý, dodávky mají pokračovat každý týden. V lednu by měl kraj dostat celkem 17 550 dávek vakcíny a v únoru kolem 20 000 dávek, řekla už dříve hejtmanka Ilona Maurizová (ODS). Zatím jsou to vakcíny firem Pfizer a BioNTech, v dalších týdnech by se měly přidat i vakcíny od dalších výrobců.

Do FN budou chodit centrální dodávky pro celý kraj a odtud se bude vakcína rozvážet. "Od 31. prosince jsme naočkovali více než 1300 zaměstnanců FN Plzeň," řekla mluvčí FN Gabriela Levorová.

Podle mluvčího krajských nemocnic Jiřího Kokošky jsou očkovací centra v krajských nemocnicích připravená začít s očkováním od pondělí, až přivezou část vakcín z Klatov. "V pondělí začne v Klatovech očkování zdravotníků, kteří přicházejí do kontaktu s covidovými pacienty, a podle kapacit bude následovat další zdravotnický personál a rizikoví pacienti nad 80 let, například na lůžkách následné nebo dlouhodobé intenzivní péče," řekl mluvčí. Podle podobného klíče bude očkování i v ostatních nemocnicích.

Kraj zatím nezahájil očkování například v domovech pro seniory. "Intenzivně na tom pracujeme, očkování by mělo začít příští týden, pokud bude dostatek vakcín," řekla mluvčí kraje Alena Marešová. Očkování seniorů v těchto zařízeních by měly provádět především mobilními vakcinační týmy.

Ve strategii, kterou kraj tento týden představil, se počítá v maximu s očkováním až 4000 lidí denně. Kraj chce zřídit až 15 vakcinačních center, z toho v Plzni sedm normálních a jedno velkokapacitní. Pokud se podaří očkovat 4000 lidí denně, měly by být tři čtvrtiny obyvatel nad 16 let věku, tedy asi 354.300 lidí, očkováno do půl roku. Nejdřív dostanou v lednu a únoru vakcínu vybrané profese a ohrožené skupiny obyvatel, na ostatní zájemce o očkování se dostane později.

Ohodnoť článek

Foto NPK / U.S. Secretary of Defense

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, krajské nemocnice, fakultní nemocnice, nemocnice, Plzeň, Klatovy, Plzeňský kraj, Klatovská nemocnice, a.s., Fakultní nemocnice Plzeň, Ilona Mauritzová, Richard Pikner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První dodávka vakcín proti koronaviru už odjela z Plzně do krajských nemocnic  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.