Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

PES se v Česku stále drží na pátém stupni, zmocněncem pro očkování bude Babiš

, aktualizováno 20. prosince 2020, 11:50

Rizikový index protiepidemického systému PES v Česku se dále drží na nejvyšším, pátém stupni. Dnes je stejně jako v pátek na 76 bodech ze sta, což je spodní hranice pátého stupně pohotovosti. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš také dnes oznámil, že již nebude hledat zmocněnce pro očkování a stane se jím on sám. Prymula nabídku odmítl.

V Plzeňském kraji je aktuálně 3927 případů nákazy. Nejhorší situace v nejlidnatější části kraje, tedy na Plzni-městu, kde je podle hygieniků aktuálně 1097 pozitivně testovaných. Hned následuje Domažlicko (733), Tachovsko (576), jižní Plzeňsko (488), severní Plzeňsko (450), Klatovsko (389) a Rokycansko (212)

V jednotlivých regionech se index rizika PES značně liší. Nejnižší je v Jihočeském kraji s 64 body, což odpovídá čtvrtému stupni systému. V naprosté většině krajů je ale index na úrovni pátého stupně. Na čtvrtém stupni je index kromě jihu Čech už jen v Praze a Jihomoravském kraji. Nejvyšší je s 86 body v Karlovarském kraji.

Posun rizikového skóre PES do nižšího či vyššího pásma neznamená automaticky změnu opatření. Ale pokud se skóre drží v horším stupni tři dny, může to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem k zavedení přísnějšího stupně opatření. Třeba před pátečním oficiálním přechodem ze třetího do čtvrtého stupně PES však bylo rizikové skóre na úrovni čtvrtého stupně PES skoro dva týdny. Pro zlepšení opatření by mělo skóre být sedm dní v lepším stupni, než je aktuální.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už v pátek uvedl, že expertní skupina ministerstva bude muset řešit, zda vládě přesun do pátého stupně navrhne. Česko podle ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) směřuje ke zpřísnění opatření. Vláda by o přesunu do pátého stupně PES měla jednat v pondělí, řekl v sobotu Hamáček serveru Seznam Zprávy. V pátém stupni by měly být oproti čtvrtému uzavřeny školy, pouze s výjimkou mateřských škol a prvních a druhých ročníků základních škol. Platil by i zákaz nočního vycházení už od 21:00. Stejně jako ve čtvrtém stupni by měly být zavřeny restaurace, provozovny služeb a obchody s výjimkou prodeje základních potřeb. Vláda ale při zavedení čtvrtého stupně v pátek nechala obchody a provozovny služeb otevřené.

Babiš už nechce zmocněnce pro očkování, bude jím sám

Premiér ještě v pondělí uváděl, že navrhne vládě zřízení funkce vládního zmocněnce pro očkování proti covidu-19. Premiér ji nabídl bývalému ministrovi zdravotnictví a svému poradci Romanu Prymulovi (za ANO), který ale nabídku odmítl. Babiš dnes popřel, že by od plánu na vytvoření zmocněnce ustoupil kvůli odmítnutí Prymuly. „Protože já mám svoje zkušenosti s ministerstvem zdravotnictví, celoroční, takže jsem se rozhodl, že to budu já," zdůvodnil dnes změnu svého rozhodnutí.

Babiš: Co se týče celé akce, tak samozřejmě jsem se vždy hlásil k zodpovědnosti. Ze státních managerů mám největší zkušenosti, proto to řídím a budu to řídit. 

V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že vakcína proti covidu-19 by do Česka mohla dorazit už 26. prosince. První dodávky v řádu desítek tisíc dávek budou podle Blatného distribuovány do očkovacích center velkých nemocnic. Tyto nemocnice mají pro očkování připravený rezervační systém podobně jako pro antigenní testování.

Třeba kampaň pro informování veřejnosti o očkování, která má také bojovat s dezinformacemi o vakcíně proti covidu-19, ale zatím vázne. Ministerstvo sice už minulý týden zveřejnilo v novinách inzerát zdůvodňující, proč by se lidé měli nechat očkovat, ale Babiš ho zkritizoval. „Ministerstvo musí připravit nějakou kampaň. Doufejme, že bude vypadat jinak než ten inzerát, který jsem viděl, který byl úplně katastrofální," poznamenal před nedávnem premiér.

Babiš také již dříve uvedl, že ministerstvo zdravotnictví má s propagací očkování zpoždění. Tento týden ve středu ministerstvo zveřejnilo podmínky kampaně týkající se covidu-19 za 37,9 milionu korun, která má začít v polovině ledna. V pátek ale Blatný uvedl, že ministerstvo připravuje společně s úřadem vlády kampaň o covidu-19, která začne ještě před Vánocemi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Andrej Babiš, očkování, Česko, Roman Prymula, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Blatný, Protiepidemický systém České republiky, ANO 2011, očkování proti COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PES se v Česku stále drží na pátém stupni, zmocněncem pro očkování bude Babiš  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.