Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Plzeňském kraji přibylo za týden 1503 případů s pozitivním testem na covid

Za uplynulý týden přibylo v Plzeňském kraji 1503 nově zjištěných nákaz koronavirem, o pětinu méně než v předchozím týdnu, kdy to bylo 1885 nově pozitivních testů na covid. Ve skóre protiepidemického systému (PES) si Plzeňský kraj za týden polepšil z 69 na dnešních 57, což představuje přechod ze čtvrtého do třetího mírnějšího stupně pohotovosti. V celé ČR je dnes rovněž hodnota 57, platí ale opatření pro čtvrtý z pěti stupňů. 

Počet nově zjištěných nákaz už několik týdnů postupně klesá, podobný nárůst jako tento týden byl v kraji naposledy v prvním říjnovém víkendu, poté začal počet nových případů strmě stoupat.

Za uplynulý týden zemřelo v kraji 27 lidí, kteří měli nemoc covid-19, což byl oproti předchozímu týdnu pokles úmrtí zhruba o třetinu. Od začátku pandemie testy potvrdily v kraji 28.148 nákaz koronavirem, téměř třetina přibyla v listopadu. V kraji od jara zemřelo 389 lidí, kteří měli nemoc covid-19. Z toho 210 úmrtí, tedy víc než polovina, připadá na listopad.

Z okresů je stále hodnotově ve čtvrtém stupni PES Tachovsko s indexem 69 a Domažlicko s hodnotou 67. V obou okresech hodnoty PES za týden stouply. V ostatních okresech kraje hodnoty klesly a drží se ve třetím, mírnějším stupni. Nejvíc index klesl na Klatovsku z 71 minulý pátek na dnešních 52, na Rokycansku s 69 na 54 a v Plzni-městě z 71 na dnešních 57. Nejnižší hodnotu má index na jižním Plzeňsku, a to 49. V celé zemi ale stále platí čtvrtý stupeň opatření, s rozvolňováním opatření podle regionů se počítá až v nejnižších dvou stupních systému.

Podle informací Krajské hygienické stanice je aktuálně v kraji 5472 neuzavřených případů potvrzených infekcí. Nejvíce jich má aktuálně Domažlicko (1510), následuje Klatovsko (1134), město Plzeň (974), jižní Plzeňso (673), Tachovsko (591), severní Plzeňsko (382) a Rokycany (208). 

Podle ministerstva zdravotnictví se situace v kraji nijak nevymyká většině regionů. Podíl pozitivních testů je okolo 23 procent, mírně nad republikovým průměrem, který je kolem 22 procent. Průměrně je v kraji denně diagnostikováno okolo 230 případů. Počet hospitalizovaných je stabilní a neeskaluje, problémem může být vytíženost akutních lůžek, jejichž volná kapacita je nyní asi 16 procent, uvádí ministerstvo. V nemocnicích je nyní okolo 200 pacientů s nemocí covid-19, z toho téměř 50 na JIP, v těžkém stavu je zhruba desetina ze všech hospitalizovaných.

Plzeňská fakultní nemocnice dnes podle mluvčí Gabbriely Levorové pečuje o 125 pozitivních pacientů s nákazou covid-19. Na JIP je jich 42, z toho je 12 napojeno na umělou plicní ventilaci. Před týdnem ve FN leželo 154 lidí s koronavirem. V krajem zřizovaných akutních nemocnicích dnes zdravotníci pečují o 75 pacientů s koronavirem, z toho deset je na JIP nebo na ARO. Před týdnem bylo hospitalizováno přes 110, z toho deset na JIP, řekl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, Protiepidemický systém České republiky, Česko, nemoc, okres Tachov, okres Domažlice, okres Klatovy, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji přibylo za týden 1503 případů s pozitivním testem na covid  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.