Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na JIP v FN Plzeň leží 41 pacientů, z toho 18 je napojeno na umělou plicní ventilaci

Celkem 982 nově zjištěných pozitivních nálezů na koronavirus zaznamenali jen za pondělí hygienici v Plzeňském kraji. Od začátku pandemie je to dosud druhý největší denní přírůstek. Víc zjištěných případů bylo jen 22. října, kdy se do krajské statistiky zapsalo 1009 nově potvrzených nákaz koronavirem. Věk pacientů nakažených koronavirem přijímaných do nemocnic, stoupl z průměrných 65 na zhruba 70 let.

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji nakazilo virem 20 620 lidí. Zemřelo 184 lidí, kteří měli covid-19. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Vysoký pondělní nárůst následoval po nízkém přírůstku o 153 případů za neděli, který byl nejnižší za poslední čtyři týdny. Aktuálně je v kraji 10 488 aktivních případů, 9948 lidí se z nákazy vyléčilo.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň dnes podle mluvčí Gabriely Levorové leží 219 pacientů s nemocí covid-19, z toho na covidových pracovištích je jich 160. "Na JIP je hospitalizováno 41 pacientů, z toho 18 je napojeno na umělou plicní ventilaci," řekla mluvčí. Za měsíc počty hospitalizovaných covidových pacientů ve FN několikanásobně stouply. Na začátku října bylo v nemocnici 48 pacientů s nemocí covid-19.

V nemocnicích Plzeňského kraje oproti uplynulému pátku mírně poklesl počet pacientů s onemocněním covid-19. Dnes dopoledne jich bylo ve čtyřech nemocnicích akutní péče zhruba 150, z toho deset na JIP, řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Nemocnice v kraji mají stále volná lůžka pro pacienty s koronavirem. Ve FN je celková kapacita standardních covidových lůžek 181 míst a na covid JIP je celkem 52 lůžek. Podle potřeby se budou lůžka případně přidávat, řekla Levorová. Také krajské nemocnice mají volná místa pro covidové pacienty. "Navíc Stodská nemocníce pro ně upravila stavebně novou lůžkovou stanici. Díky tomu může od 9. listopadu opět zprovoznit porodnici a po částečném omezení se obnoví i provoz ambulantní rehabilitace," řekl Kokoška.

Ve FN s 4800 zaměstnanci je v izolaci nebo karanténě 227 zaměstnanců. V krajských nemocnicích asi s 1900 zaměstnanci je jich na nemocenské 150.

Zvyšuje se věk hospitalizovaných pacientů

Z průměrných 65 na zhruba 70 let stoupl věk pacientů hospitalizovaných v nemocnicích s koronavirem. Řekl to dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Počet hospitalizovaných lidí s koronavirem bude podle něj v následujících dnech stále stoupat i přes zvolňující se tempo růstu nakažených. Od tohoto týdne by měl fungovat centrální dispečink lůžkové péče, který umožní operativně přesouvat pacienty mezi zdravotnickými zařízeními, dodal ministr.

"Velmi zásadní je informace o tom, že věk přijímaných pacientů do nemocnic v poslední době výrazně stoupl z průměrných 65 na zhruba 70 let. Je to jinými slovy důkaz toho, že opravdu máme co do činění s velkým problémem v oblasti seniorní populace," řekl Blatný.

Nárůsty potvrzených případů nemoci v posledních dnech zpomalují. Dnes do 18:00 přibylo v zemi 6803 nakažených, což je zhruba o 2000 méně než za stejnou dobu minulé úterý, kdy byl nárůst rekordní. Snížil se také počet hospitalizovaných. V nemocnici je s covidem 7396 pacientů, o 90 méně než v neděli. Na dnešek zatím připadá v Česku 107 obětí. Tento údaj ale obvykle při dalších aktualizacích ještě roste. Od začátku epidemie tak s koronavirem zemřelo 3859 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeňský kraj, Jan Blatný, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na JIP v FN Plzeň leží 41 pacientů, z toho 18 je napojeno na umělou plicní ventilaci  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.