Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Vláda nechce pohřbít předvánoční trh, přesto plánuje další prodloužení nouzového stavu

Také v neděli pokračovalo v Česku zpomalování nárůstu počtu nově pozitivně testovaných osob na nemoc covid-19. K dnešní 18. hodině přibylo 3905 případů, což je skoro o 700 méně než minulou neděli k večeru. Vláda ovšem bude zřejmě znovu žádat Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu. Nová omezení kvůli šíření koronaviru kabinet neplánuje, ale na uvolňování opatření je brzy.

Už v pátek a sobotu byly denní nárůsty množství pozitivně testovaných nižší než za stejné dny v minulém týdnu. Navíc počet hospitalizovaných s covidem-19 v sobotu poprvé během vytrvalého říjnového prudkého nárůstu výrazněji poklesl. Proti pátku ubylo zhruba 300 hospitalizovaných na 7370.

Už dříve byly v některých říjnových dnech zaznamenány poklesy počtu hospitalizovaných, vždy ale jen o jednu či dvě desítky lidí. Množství lidí ve vážném stavu však zůstalo v sobotu ve srovnání s pátkem přibližně stejné, a to přes 1100.

Až v půlce listopadu plánuje vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) řešit předvánoční provoz obchodů. Kabinet nechce například "pohřbít" předvánoční trh. Už nyní se podle něj pracuje na scénářích uvolňování, které nenastane ze dne na den, ale v řádu dnů, možná týdnů.

Návrat žáků do škol by podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) měl nastat, až bude denní nárůst počtu nakažených pod 3000. Žáci by se měli začít vracet až v situaci, kdy bude denně přibývat mezi 2500 a 3000 nakažených.

Nouzový stav by podle ministra Hamáčka mohl trvat až do Vánoc a opatření vyhlášená na základě nouzového stavu, mezi něž patří omezení pohybu či uzavření škol a obchodů, budou nutná i po 20. listopadu. O prodloužení nouzového stavu následně mluvil i premiér Andrej Babiš (ANO). "Sněmovna nám prodloužila nouzový stav do 20. listopadu. Z vyjádření expertů jsem pochopil, že to asi nebude stačit," řekl dnes novinářům.

Opozice vládu kvůli chybějícím scénářům postupu podle vývoje epidemie kritizuje. Předseda ODS Petr Fiala označil slova o prodlužování nouzového stavu za nekoncepční výstřel. "Spíše bych od šéfa Ústředního krizového štábu očekával jasnou cestovní mapu, podle které budou všichni občané vědět, za splnění jakých podmínek se budou zavírat či otvírat obchody, kdy dojde k otevření škol, kdy bude zrušen zákaz nočního vycházení," řekl Fiala.

"Osobně bych čekal od vlády, že řekne, při jakých počtech a hodnotách bude možné očekávat návrat k normálnímu fungování," uvedl i předseda lidovců Marian Jurečka. "Vláda by měla lidi uklidňovat, dát jim jistotu, pocit stability, nevzbuzovat paniku a představit plán a scénář, jelikož čím dál více lidí je bez práce a bez peněz," řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Hamáček také v sobotu v rozhovoru pro server Seznam Zprávy řekl, že by po odeznění druhé vlny pandemie uvítal vznik komise, která by vyšetřila možné chyby v přípravách na podzim. Babiš dnes novinářům řekl, že komise bude politicky zneužívána. "Mě překvapuje, že to navrhuje pan Hamáček, který byl u všech rozhodnutí vlády, na všech radách pro zdravotní riziko. Kdyby to navrhla opozice, tak tomu rozumím," uvedl.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky nouzový stav, prodloužení nouzového stavu, předvánoční trh, pokles počtu nově nakažených, COVID-19, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Hamáček, Česko, vláda, Andrej Babiš, Petr Fiala, ANO 2011, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda nechce pohřbít předvánoční trh, přesto plánuje další prodloužení nouzového stavu  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.