Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za týden přibylo v Plzeňském kraji 5213 nových případů koronaviru

Jen v uplynulém týdnu přibylo v Plzeňském kraji 5213 nových případů koronaviru. Od začátku pandemie se prokázala nákaza v kraji u 13 420 lidí, z toho téměř 40 procent zjištěných případů připadá na uplynulý týden. V kraji dosud zemřelo 88 lidí se zjištěným covidem-19.

Na uplynulý týden připadá 33 úmrtí, tedy rovněž zhruba 40 procent všech úmrtí spojených v kraji s koronavirem. Denní počty zjištěných nákaz stoupají, jen za čtvrtek je testy v kraji potvrdily u 998 obyvatel kraje, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Aktuálně je v kraji 8640 nemocných, více dvojnásobek počtu z minulého pátku. Za poslední týden se vyléčilo 716 lidí. Na 100 000 obyvatel připadá v kraji 2275 potvrzených nákaz, což je po Praze a Zlínském kraji třetí nejvyšší nemocnost v zemi. Před týdnem bylo v Plzeňském kraji 1387 nakažených na 100 000 obyvatel.

V plzeňské fakultní nemocnici dnes zdravotníci na speciálních covidových pracovištích pečují o 137 pacientů, z toho leží 29 na JIP. "Jedenáct pacientů je napojeno na umělou plicní ventilaci a dva na přístroj ECMO," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. O covidové pacienty ve FN podle ní pečuje v areálech na Borech i Lochotíně více než 1000 zaměstnanců. Ve FN pracuje asi 150 studentů vysokých a středních zdravotnických a lékařských škol.

Ve čtyřech akutních nemocnicích Plzeňského kraje je kvůli covidu 110 pacientů. Nejvíc, rovných 60 je ve Stodské nemocnici. Na JIP je šest nemocných, plicní podporu na standardních lůžkách ale potřebují průběžně i další pacienti, řekl mluvčí krajských nemocníc Jiří Kokoška.

Na nemocenské je v součansoti kolem 70 zaměstnancůkrajských nemocnic. "Ani zdravotníkům se nemoc navyhýbá, byť drtivá většina z nich se nakazí mimo nemocnici.  Naštěstí ale i v jejich případě je mnoho uzdravených, kteří se vrací ke své práci. A tím, že je vhodně doplňují studenti a dobrovolníci z řad absolventů zdravotnických škol, můžeme pořád poskytovat v plném rozsahu veškerou akutní péči a v relativně širokém rozsahu stále i péči plánovanou," doplňuje mluvčí.

Krajská hygienická stanice, jež používá jinou metodiku, uvádí na webu k dnešku aktuálně 10 558 neuzavřených nákaz. Hygienici také uvádějí 48 zemřelých, z toho sedm za poslední týden. Nejvíc aktuálně nemocných je podle hygieniků v okrese Plzeň-město, a to 3882, severní Plzeňsko má 1954 nemocných, jižní Plzeňsko 1547, Klatovsko 1194, Domažlicko 843, Tachovsko 590 a Rokycansko 548. 

Nejvyšší přepočtenou nemocnost za posledních sedm dní má Plzeň-jih. V okrese, kde žije kolem 63 516 obyvatel, je podle ministerstva v přepočtu na 100 000 obyvatel 879 nakažených. To je po Zlínsku a Královéhradecku třetí nejvyšší číslo v zemi. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, krajské nemocnice, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, pacient, Zlínský kraj, Fakultní nemocnice Plzeň, Praha, Krajská hygienická stanice, Stodská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden přibylo v Plzeňském kraji 5213 nových případů koronaviru  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.