Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nad 8000 se vrátil v pondělí denní nárůst potvrzených případů covidu

Denní nárůst prokázaných případů nemoci covid-19 v Česku se vrátil nad 8000, v pondělí přibylo 8076 nakažených. Je to nejvyšší nárůst v prvním pracovním dni týdne od začátku epidemie. Do statistik od pondělního podvečera přibylo dalších 12 úmrtí, celkem s nemocí covid-19 zemřelo 1513 lidí, na pondělí připadá zatím 46 úmrtí. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 3721 lidí.

V Plzeňském kraji je podle dnešních informací krajských hygieniků aktuálně 7890 osob s pozitivním testem na covid. Nejvíce jich je v Plzni (2879), následuje severní Plzeňsko (1521), jižní Plzeňsko (1159), Klatovsko (911), Domažlicko (593) Tachovsko (426) a Rokycansko (401). Rokycanký okres zůstává jediným, kde zatím nezemřel nikdo s covidem.

Aktuálně nemocných je v Česku přes 105 tisíc lidí, většina nakažených má mírný průběh nemoci, počet hospitalizovaných ale roste. Nyní jich je přes tři a půl krát víc než na konci září. Počet pacientů s covidem s těžkým průběhem se ztrojnásobil, v neděli vyžadovalo intenzivní péči 589 hospitalizovaných. Údaje za pondělí zveřejní ministerstvo zdravotnictví dnes vpodvečer.

Odborníci uvádějí, že do nemocnic se dostanou asi tři až čtyři procenta nakažených, z nich asi 20 procent bude ve vážném stavu. Doba od diagnózy do vážných příznaků, které hospitalizaci vyžadují, je mezi týdnem a deseti dny. Zdravotnický systém se tak chystá na nápor, nemocnice v celé zemi omezují neakutní péči, rozšiřují počty speciálních lůžek a doplňují personál o mediky. V pražských Letňanech armáda staví záložní nemocnici.

Nejvýrazněji se koronavirus v posledních sedmi dnech šířil na Zlínsku, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 798 nakažených. Následují okresy Plzeň-sever se 725 případy a Prostějov se zhruba 720 případy na 100 tisíc obyvatel za týden. Relativně nejlépe je na tom Chebsko s 204 nově nemocnými na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

V Liblíně na Rokycansku se nakazilo několik desítek klientů i zaměstnanců místního domova sociálních služeb. Zatím není známé konečné číslo nakažených, pozitivní test na covid mělo zatím 73 klientů a 15 zaměstnanců. Mezi klienty zařízení zřizovaného krajem jsou nejen senioři, ale i lidé s mentálním a jiným zdravotním postižením. U všech je zatím průběh nemoci mírný. Vedení domova izolovalo zdravé klient od nemocných.

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. V pondělí vláda rozhodla o dalším rozšíření povinnosti nosit roušky. Od středy bude nutné zakrývat si dýchací cesty i venku v zastavěných oblastech měst a obcí, pokud budou lidé od sebe blíž než dva metry. Roušky budou povinné i v autě, pokud řidič nejede sám nebo se svojí rodinou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, nemocnice, nemoc, Plzeňský kraj, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Rokycany, Plzeň, okres Klatovy, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad 8000 se vrátil v pondělí denní nárůst potvrzených případů covidu  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.