Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Kvůli nákaze zdravotníků zastavila Rokycanská nemocnice operace

Rokycanská nemocnice zastavila nejméně do 22. října plánované i akutní operace. Koronavirem se totiž nakazilo pět chirurgických pracovníků z operačních sálů. O dočasném přerušení operativy byly informovány okolní nemocnice i zdravotnická záchranná služba a nemocnice postupně kontaktuje pacienty, kteří měli v nejbližších dnech podstoupit plánovaný operační výkon.

Omezení se týká pouze operačních sálů. Chirurgické ambulance fungují bez omezení. Nemocnicezhruba se 133 lůžky podle svého webu ročně hospitalizuje asi 5000 lidí a provede téměř 1700 operací.

"Je to nyní jediné omezení péče v našich nemocnicích. Ale netýká se to již odoperovaných pacientů. Ti budou řádně doléčeni. A v Rokycanech i v dalších krajských nemocnicích nadále funguje veškerá ambulantní i lůžková péče," řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Celkem z 1550 zdravotníků, kteří pracují ve čtyřech krajských akutních nemocnicích a dvou nemocnicích následné péče, má nyní pozitivní testy na covid 20 lidí.

Fakultní nemocnice v Plzni s více než 4800 zaměstnanci má nyní v pracovní neschopnosti 220 lidí. Z toho je na koronavirus 105 pozitivně testovaných zaměstnanců - 28 lékařů, 35 nelékařských zdravotnických pracovníků a 42 ostatních zaměstnanců. Dále je v karanténě 13 zaměstnanců, uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

FN podle ní už dříve částečně omezila některé plánované operace. Například operace mandlí u dětí. Akutní zákroky těchto odborností se normálně dělají. Onkologické operace zůstávají bez omezení. Nemocnice zároveň mírně utlumuje plánované operace průřezově všemi odbornostmi.

"I když si nikdo z nás nepřeje omezovat chod nemocnic, jsme připraveni i na tuto variantu, pokud by bylo potřeba. Máme připravený plán postupného omezování plánované a odkladné péče, abychom se mohli postarat primárně o akutní pacienty včetně covidových," řekl za krajské nemocnice Kokoška. Zdravotníci se podle něj obávají hlavně dvou rizikových událostí. "A to případné větší lokální nákazy, jakou nyní sledujeme na Uherskohradišťsku. S jistou nervozitou vyhlížíme i úvahy o uzavření prvního stupně základních škol, kdy řada zdravotníků bude muset přes den zůstávat s dětmi doma, což zcela určitě zkomplikuje sestavování služeb a rovněž může mít vliv na rozsah poskytované péče," řekl Kokoška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPK

Štítky Nemocnice Plzeňského kraje, Rokycanská nemocnice, nákaza zdravotníků, zastavené operace, nemocnice, zdravotnický pracovník, Rokycanská nemocnice, a.s., COVID-19, Fakultní nemocnice Plzeň, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nákaze zdravotníků zastavila Rokycanská nemocnice operace  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.