Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hospody do desíti večer, akce maximálně do sta lidí. Prymula plánuje další opatření

Ministerstvo zdravotnictví od čtvrtka omezí otevírací dobu restaurací a barů a také počty účastníků hromadných akcí. Oznámil to nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Dále také uvedl, že ředitelé škol by měli zvážit vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září, aby vznikl spolu s pondělním svátkem čtyřdenní víkend a čas na útlum epidemie.

Podle zástupců škol by bylo lepší o uzavření škol rozhodnout centrálně, ředitelé se budou v rozhodování lišit. S omezením otevírací doby restaurací nesouhlasí Asociace hotelů a restaurací ČR, nicméně je to podle ní lepší než zavřít restaurace úplně jako na jaře.

Prymula nechce zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku, byť jsou jednodušší. V roli ministra se bude snažit epidemii stabilizovat a oploštit nárůst počtu infikovaných. "Udělám pro to vše, na druhou stranu nejsem spasitel," řekl nový ministr. V pondělí se denní nárůst potvrzených nákaz opět vrátil nad tisícovku, přibylo 1476 nakažených.

Přísnější opatření, která mají bránit šíření infekce, chce ministerstvo zdravotnictví vyhlásit dnes. Bary a restaurace budou muset od čtvrtka zavírat už ve 22:00 namísto dosavadní půlnoci, řekl Prymula. Dalším opatřením má být omezení počtu diváků sportovních akcí asi na 2000 sedících lidí, uvedl ministr v České televizi.

Už při uvedení do úřadu Prymula řekl, že je pravděpodobné omezení počtu účastníků na 100 na venkovních akcích a 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro akce, které nejsou tak rizikové. Omezí se ale události, kde lidé jedí nebo pijí a nedodržují rozestupy. Prymula také znovu ubezpečil, že ministerstvo nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Pro některé regiony se diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách.

Asociace hotelů a restaurací ČR uvedla, že v restauracích se minimalizují rizika už nyní, s omezením otevírací doby proto nesouhlasí. Asociace bere jako dlouhodobý problém, že stát neprojednává nová opatření s odborníky z praxe. Doufá, že se za nového ministra situace zlepší. Svaz pivovarů uvedl, že uzavření podniků ve 22:00 bude znamenat ztrátu až 30 procent tržeb. Chce proto kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely zavřít ve 23:00.

Proti Prymulovu záměru se ozvali také zástupci škol. Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by mělo vyhlášení volna zvážit ministerstvo školství. Ředitelé se budou v rozhodování o ředitelském volnu lišit. Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka je zavírání škol kvůli epidemii úkolem hygieniků.

"Naprosto nechápu, proč to dává do roviny apelu na ředitele škol, kteří mají použít jeden z pěti možných volných ředitelských dnů, abychom je na to vyčlenili," uvedl Zajíček. Upozornil, že ředitelé musí své rozhodnutí konzultovat se zástupci zřizovatele a rodičů. Některé vysoké školy, mimo jiné Západočeská univerzita v Plzni včera oznámily, že od středy přecházejí na distanční výuku.

Nouzový stav, jak se o jeho znovuzavedení v posledním týdnu spekuluje, podle Prymuly zatím není nutné vyhlásit. Potřebná opatření se dají vyhlásit i bez něj, uvedl. Nevyloučil ale, že by si to situace mohla vyžádat za týden nebo za dva.

Podle premiéra Babiše je nejdůležitější zabezpečit dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoliv vývoji epidemie. Oslovení zástupci nemocnic uvedli, že kapacita lůžek vyčleněná pro pacienty s koronavirem není v současné době naplněna a volné jsou i plicní ventilátory pro pacienty ve vážném stavu. V případě nutnosti jsou schopny vyčlenit více potřebných lůžek. Podle některých je jediným limitujícím faktorem personál, když bude chybět, nebude mít lůžka kdo obsluhovat.

Podle Babiše je také třeba zajistit, aby hygienici každý případ trasovali do 48 hodin. Pomoci má i systém sebetrasování, který má být zaveden co nejdřív.

Německo podle informací ministra zahraničí Tomáše Petříčka zřejmě ve středu zařadí prakticky celé Česko mezi rizikové oblasti a bude při vstupu na své území vyžadovat test na koronavirus, nebo karanténu. Podle náměstka ministerstva zahraničí Martina Smolka se omezení nejméně do 1. října nebude týkat pendlerů a pracovníků v mezinárodní dopravě. Vlaky a autobusy budou zatím jezdit z Česka do Německa bez omezení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, vláda, koronavirus, restaurace, Prymula, Roman Prymula, epidemie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Andrej Babiš, základní škola, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Německo, Tomáš Petříček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospody do desíti večer, akce maximálně do sta lidí. Prymula plánuje další opatření  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.