Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrá a špatná zpráva! Nemocných s covid-19 rekordně přibylo, nepřibývají těžké případy

Denní přírůstek počtu případů nemoci covid-19 v Česku v pátek poprvé přesáhl 400 i 500. Dosavadní rekord z 27. března byl 377. V pátek laboratoře potvrdily 506 případů, Dnes zatím 129. Dosud se v ČR koronavirem nakazilo 21 680 lidí, zhruba tři čtvrtiny se vyléčily a 411 nemocných zemřelo.

Počet aktuálně nemocných přesahuje 5000. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Za nárůstem je podle něj masivní testování, nepřibývá těžkých případů, upozornilo na twitteru.

Více než 300 nových nemocných covidem-19 za den odhalily laboratoře od březnového začátku šíření onemocnění v Česku zatím osmkrát, z toho čtyřikrát v srpnu. Dosud naposledy to bylo ve středu. Ministerstvo zdravotnictví, hlavní hygienička Jarmila Rážová i premiér Andrej Babiš (ANO) poukázali na to, že nadále zůstávají nízké počty hospitalizovaných a lidí s těžkým průběhem nemoci. Podle ministerstva i Rážové souvisí vyšší počet odhalených případů také s testováním, kdy se prověřují hlavně lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými.

V nemocnicích se s covidem-19 aktuálně léčí 116 lidí, 22 z nich potřebuje intenzivní péči. Počet hospitalizovaných mezi stovkou a 120 hlásí ministerstvo zdravotnictví v posledních čtyřech týdnech. Na přelomu března a dubna byly údaje i čtyřnásobné. Zemřelí s koronavirem za pátek přibyli tři, od začátku týdne se počet zvýšil o 13 úmrtí.

Aktuálně nemocných bylo víc než 5000 podle tehdejších čísel ministerstva zdravotnictví už počátkem srpna. Revidované údaje ale ukazují, že nynějších 5182 aktuálně nemocných je zatím nejvíc. U výrazné většiny nakažených je průběh nemoci mírný.

Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je nově na severním Plzeňsku, aktuálně je tam 52 nemocných. Následuje Kolínsko se 45 a Uherskohradišťsko se 37 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Nad 30 je tento údaj ještě v Praze, bez nových případů za posledních sedm dní není aktuálně žádný okres. Ohniska nákazy nejsou velká, ale jsou rozšířená poměrně plošně, uvedl dnes epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Česko se nyní připravuje na zářijový návrat dětí a studentů do škol, který by mohl podle epidemiologů situaci s covidem-19 v Česku zhoršit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nejprve ve středu ohlásil přísnější pravidla pro nošení roušek od září, ve čtvrtek je po jednání s Babišem zmírnil.

Zástupci sněmovní opozice v té souvislosti vyjadřují pochybnosti o tom, že o pravidlech rozhodují odborníci, jak dosud tvrdil premiér. Babiš v rozhovoru pro dnešní Právo uvedl, že v minulosti vláda epidemiologům do opatření proti covidu-19 zásadním způsobem nemluvila, v nynější fázi je ale vedle ochrany lidí třeba také udělat maximum pro návrat do normální situace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Česko, nemoc, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Andrej Babiš, Jarmila Rážová, ANO 2011, Twitter, Adam Vojtěch, Roman Prymula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá a špatná zpráva! Nemocných s covid-19 rekordně přibylo, nepřibývají těžké případy  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.