Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Armáda pomáhá v Plzeňském kraji s odběry vzorků ve třech sanitkách

Pracovníci armády převzali plně do své kompetence odběry vzorků ve třech sanitkách, které jezdí k výjezdům na území Plzeňského kraje. Nadále fungují tři stacionární odběrová místa a kapacita laboratoří v současné době není vyčerpána. To byl jeden ze závěrů pravidelné porady hejtmana s vedením nemocnic, zástupci KHS a ZZS PK.

„Podařilo se stabilizovat situaci kolem vyhodnocování odebraných vzorků. Nejen, že je dostatečná kapacita na náběry, ale nyní fungují v kraji tři laboratoře, kde zvládají vyhodnotit odebraný materiál a v případě nenadále události mají kapacitu zvládnout i větší nápor,“ hodnotí situaci kolem vyhodnocování indikovaných vzorků hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Stabilizovat se podařilo i situaci ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních pro seniory. Kraj nadále zajišťuje nákupy osobních ochranných pomůcek, které distribuuje dle potřeby jak zdravotníkům, tak například obcím s rozšířenou působností (ORP), a to zejména do tří příhraničních okresů s nejvyšším počtem nakažených koronavirem.

Jedním z okresů s vyšším počtem nakažených je kromě Domažlicka a Klatovska také Tachovsko. Se starosty ORP z Tachovska se v pondělí při pravidelné poradě spojil videokonferenčně hejtman, krajský šéf hasičů František Pavlas a hygienici. Ve vybraných obcích nadále probíhá desinfekce veřejných prostor a starostové si také již převzali mimořádnou zásilku ochranných pomůcek pro svoje území. KHS a hejtman doporučují nadále v tomto a dalších nejvíce postižených okresech dodržovat přísnější hygienická opatření. V případě potřeby kraj nabídl obcím pomoc s dalším vybavením ochrannými pomůckami.

Domažlicko mělo od začátku vypuknutí epidemie 315 pacientů s koronavirem, Klatovsko 81, Tachovsko má 37 případů, Plzeň 62, jižní Plzeňsko hlásí 23 pozitivně testovaných osob, severní Plzeňsko 14 a na Rokycansku se zvýšil počet nemocných ze tří na pět. Celkem bylo v kraji 537 případů COVID-19, osm osob v souvislosti s nákaou zemřelo. Uzdravilo se už 109 osob, které mají negativní i druhý test. Hygienici evifují 6838 odběrů vzorků. Nařízenou karanténu mělo 773 osob, u 524 už byla karanténa ukončena.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, hejtman, Plzeňský kraj, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, ochranná pomůcka, okres Tachov, Josef Bernard, ČSSD, okres Domažlice, okres Klatovy, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda pomáhá v Plzeňském kraji s odběry vzorků ve třech sanitkách  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.