Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ústřední krizový štáb bije na poplach, chce řešit kritickou situaci na Domažlicku

Situací s obrovským množstvím pozitivně testovaných pacientů na COVID-19 na Domažlicku se začne zabývat vedle krajských institucí také Ústřední krizový štáb. Domažlický okres měl ve středu večer 209 osob s koronavirovou nákazou. Uvažuje se o zavedení režimových opatření, která by měla omezit šíření nákazy na Domažlicku.

Vedení kraje se s ministry vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) a zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a hygieniky snaží vymyslet místní režimová opatření. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci ve středu bez dalších podrobností potvrdil, že se situací na Domažlicku vláda a krizový štáb bude zabývat.  

„Děláme na analýze, která přesně určí tři čtyři potenciální ohniska, ze kterých se nám nejvíc nákaza na domažlickém okrese šíří. Chtěli bychom ta opatření udělat ne plošně na celý okres, ale právě v místech, kde nákaza je nejvíce rozšířená," řekl hejtman Josef Bernard (ČSSD). O podobě opatření zatím nechtěl mluvit, stejně tak zatím nejmenoval nejproblematičtější oblasti. Lidé by se měli o řešení dozvědět brzo, možná už ve čtvrtek.

Kraj s hygieniky pracuje na mapce výskytu onemocnění na Domažlicku, zjišťují se i počty pendlerů ve zdravotnictví a sociálních službách, kteří dál mohou na rozdíl od ostatních přeshraničních pracovníků denně dojíždět do Německa. Domažlicko sousedí s okresem Cham, kde je výrazně více nákazy než v Plzeňském kraji. Podle některých informací tak právě tito pendleři ve zdravotnictví a sociálních službách mohli k šíření nákazy na Domažlicku přispět. „Je to schizofrenní situace. Lidé mi píší, ať něco děláme, úplně uzavřeme hranici. A jiní mi zase píší, že přijdou o práci,“ řekl Bernard.

Pomoc nabídl německý okres Cham. „Nabídli nám, že převezmou pět až deset jakýchkoliv našich pacientů z Domažlické nemocnice k sobě, aby nám ulehčili. A projednají i případnou personální výpomoc pro naši Domažlickou nemocnici,“ řekl hejtman. Nemocnice měla i před koronavirovou krizí problémy s nedostatkem personálu. Nyní jsou někteří zdravotníci v karanténě. Bernard žádal ministra zdravotnictví o personální pomoc. Zároveň dojednával zrychlený transfer lékařky z Ukrajiny, která má už vyřízená potřebná povolení. Posílí tým domažlických lékařů.

Podle mluvčího nemocnice Jiřího Kokošky jsou teď zdravotníci nemocnice velmi vytížení. Mimo jiné proto, že činnost omezili privátní lékaři, Domažlická nemocnice zároveň provozuje ordinace a také odběrové místo na testy na koronavirus. I kvůli většímu riziku nákazy zdravotníků komunitním přenosem, které je na Domažlicku vyšší než jinde v ČR, nemocnice chce, aby Ústřední krizový štáb zvážil případná systémová řešení včetně budoucí personální výpomoci pro nemocnice v podobně postižených oblastech, řekl Kokoška.

O žádných připravovaných opatřeních zatím neví nic starosta jedenáctitisícových Domažlic Zdeněk Novák (sdružení pro město Domažlice). „Informace se dozvídám z médií, nikdo nám neřekl, jak je nákaza rozšířená u nás v Domažlicích. Neumím si ale vůbec představit, že by se u nás udělala nějaká uzávěra, jako byla na Olomoucku, už kvůli pohybu lidí do nemocnice v Domažlicích,“ řekl starosta.

Celkem bylo ve středu večer v Plzeňském kraji 335 pozitivně testovaných pacientů na COVID-19. V regionu v souvislosti s nemocí COVID-19 zemřeli ve fakultní nemocnici dva starší muži z Domažlicka. Hygienici hlásí 20 uzdravených pacientů, kteří už absolvovali i druhé kontrolní testy. Celkem už odběry vzorků z důvodu vyšetření absolvovalo v regionu 4110 osob. Do nařízené domácí karantény šlo už 535 lidí. Celkem 409 jich už karanténu ukončilo.

Vedle nejvíce zasaženého Domažlicka má Plzeň město má 43 případů, Klatovsko 33, Tachovsko 20, jižní Plzeňsko 16, severní Plzeňsko 12 a na Rokycansku zůstávají i nadále pouze dva nakažení pacienti.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň leží 17 pacientů s covid-19. Stav pěti lidí, kteří jsou na plicní ventilaci, je vážný. Dalších deset nemocných je v nemocnici s podezřením na toto onemocnění. Pozitivní test na koronavirus mají dva zaměstnanci infekční kliniky, která o tyto pacienty stará. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Domažlicko, okres Domažlice, infekční onemocnění, Ústřední krizový štáb, pacient, ČSSD, Josef Bernard, Jan Hamáček, Plzeňský kraj, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústřední krizový štáb bije na poplach, chce řešit kritickou situaci na Domažlicku  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.