Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Přes malý přechod Všeruby míří denně do SRN za prací tisíce pendlerů

Tisíce českých pendlerů směřuje denně za prací do Německa přes regionální hraniční přechod Všeruby na Domažlicku. Jejich počet se za týden od uzavření hranic zvýšil, protože nedaleký přechod Svatá Kateřina na Klatovsku vláda dočasně uzavřela. Novinářům to v pátek řekl starosta Všerub Václav Bernard (STAN).

Před koronavirovou nákazou jezdilo přes Všeruby zhruba 2000 lidí za prací do Německa a stejný den 2000 zpět. "Ráno je tu vždy téměř kilometrová fronta, protože přechod je otevřený až od 05:00 (do 23:00). Fronta do 1,5 hodiny opadne a pak už to jezdí průběžně," uvedl. Využívají ho hlavně lidé z Kdyně a okolí a z části Klatovska. Počty jdou do tisíců denně," řekl Václav Bernard.

Od noci z pátku na sobotu budou muset mít pendleři kromě vyplněného formuláře od zaměstnavatelů také každodenní razítka kontrolního stanoviště policie, která budou dávat každému při výjezdu i příjezdu. "Řada těch, co přejížděli hranici, nependlovala každý den. Dále to může mít souvislost s tím, že byl velký výskyt falešných potvrzení, které si někteří sehnali a jezdili tak do Německa, aniž by tam měli pracovní vztah," uvedl Bernard. Podle obyvatel žijících na hranici to byli lidé, kteří tam jezdili na časté nákupy a za prací načerno.

Podle starostů obcí u hranic se jejich občané, kteří nepracují v SRN, obávají pendlerů, kteří jsou v továrnách a službách denně ve styku s Němci. "Určitě je ten pocit ve vzduchu. Pohyb pendlerů tady je," poznamenal Bernard. Někteří pendleři se v obci zastaví, sesedají do jednoho vozu, nakupují potraviny. Místní tvrdí, že ve vztahu ke všem vládním opatřením nedává smysl, že je přechod pro pendlery otevřený. Podle Bernardova odhadu pracuje za hranicemi v Německu zhruba polovina obyvatel blízkého příhraničí, tedy desetitisíce lidí.

"Nemůže se to prezentovat tak, že jen Rakousko a Německo ty pendlery potřebuje, ale že pendleři a jejich rodiny potřebují peníze," uvedl. Některé německé firmy Čechům řekly, že když z obav před nákazou nepřijdou do práce, tak je propustí.

Objem kamionové dopravy přes Všeruby se v posledních týdnech snižuje. "Obchod je slabší a také řada firem v Německu už omezila výrobu a některé už zavírají," uvedl Bernard.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vláda, koronavirus, pendleři, hranice, povolení, Jan Hamáček, hygienici, zákaz, Německo, Všeruby, okres Klatovy, Starostové a nezávislí, okres Domažlice, Kdyně, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes malý přechod Všeruby míří denně do SRN za prací tisíce pendlerů  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.