Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Zakažte úplně pohyb pendlerů, apelují hygienici z Plzeňského kraje na vládu!

Zamezit pohyb pendlerům jezdících denně přes česko-německou hranici za prací rozhodl v pátek krizový štáb Plzeňského kraje. Štáb přijal usnesení o zamezení přeshraniční výměny pracovních sil a tento požadavek chce prosadit i u vlády. V regionu se totiž objevily případy pendlerů z Domažlicka pozitivních na COVID-19.

„Apelujeme na Ústřední krizový štáb ČR, aby zamezil přeshraniční výměně pracovních sil, tedy pendlerů,“ je znění usnesení, které v pátek odpoledne přijal Krizový štáb Plzeňského kraje. Podle sdělení ředitele KHS Michala Bartoše také připravují oficiální žádost v podobném znění na Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Důvodem k tomuto opatření je fakt, že nově se v Plzeňském kraji objevily případy pozitivně testovaných osob z Domažlicka, patří mezi ně i pendleři jezdící za prací do SRN. A právě ti se stávají rizikem pro další rozšiřování nemoci.  

V Plzeňském kraji je aktuálně 18 pozitivně testovaných osob na koronavirus. Většinu nakažených tvořili až doposud lidé z Plzeňska, kteří si onemocnění přivezli ze zahraniční, zejména z Itálie, Rakouska a Španělska. Pouze dva nakažení lidé z Plzeňského kraje jsou v nemocnici. Ani jeden z nich není napojen na plicní ventilaci. U ostatních pacientů je má nemoc klidný průběh.

Už ve čtvrtek večer vláda rozhodla, že pendleři budou smět přejíždět přes hranice pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů, doplněným navíc i každodenním razítkem. Důvodem k tomuto opatření je fakt, že se objevila falešná potvrzení o zaměstnání, která až doposud platila. Nově tak přes hranice nebude vpuštěn nikdo, kdo kromě potvrzení nebude mít knížku přeshraničního pracovníka. „To bude list s razítky o každodenním přechodu hranic. Na základě takto nasbíraných údajů se ukáže, kdo za hranice skutečně jezdí za prací,“ uvedl ministr už ve čtvrtek vnitra Jan Hamáček.

O víkendu by měla do Plzeňského kraje dorazit vládní zásilka respirátorů a roušek. „Po víkendu nebo nejpozději v pondělí by měl být dostatek ochranných prostředků. Jediné, co zatím nemáme a budeme dále shánět, jsou respirátory té nejvyšší třídy – FFP3,“ uvedl hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky vláda, koronavirus, pendleři, hranice, povolení, Jan Hamáček, hygienici, zákaz, Plzeňský kraj, okres Domažlice, nemoc, Ústřední krizový štáb, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Německo, Josef Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakažte úplně pohyb pendlerů, apelují hygienici z Plzeňského kraje na vládu!  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.