Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Místo fotbalu začal žonglovat, nyní vede uměleckou skupinu a pořádá festival nového cirkusu

Od fotbalu přes žonglování a párovou akrobacii vedla cesta nynějšího ředitele festivalu Žonglobalizace a principála plzeňské umělecké skupiny TutoCirk Jiřího Misaře. Prvky nového cirkusu teď učí i zájemce z řad široké veřejnosti na kurzech nebo workshopech.

„Základ, který v Plzni začal tvořit nový cirkus, jsem byl já a kamarád. Dva kluci, kteří spolu kdysi hráli fotbal. Když jsme s ním skončili, chyběl nám pohyb a kamarád přinesl žongléřské náčiní, tyče a poiIky na točení. Začalo nás to bavit, pak jsme přešli na kuželky a na párovou akrobacii a vlastně jsme tím nahlédli do nového cirkusu a objevili celý jeho svět,“ popisuje své začátky ještě na střední škole Jiří Misař s tím, že tyče a poiky, ohnivé show a LED show jsou spíš vedlejší disciplínou. „Nový cirkus je hlavně o akrobacii a žonglování, a když jsme k tomu přičichli, bylo to pro nás krásné otevření úplně jiného světa,“ dodává principál.

Vše se učili sami, a jak Jiří přiznává, Žonglobalizace vznikala v podstatě na koleni. „Před těmi patnácti lety nový cirkus v Čechách teprve rostl, nebylo kde se učit. Vlastně i teď si choreografie děláme sami s tím, že občas máme někoho na supervizi. Režisérku jsme vyzkoušeli až nyní na naše poslední představení. To hodně pomohlo, ale jinak jsme všechny umělecké projekty a představení tvořili sami,“ vysvětluje Misař. Žonglobalizace, největší a vlastně jediný novocirkusový festival na západě Čech, se letos konala v Plzni již po čtrnácté.

Každé vystoupení tak vzniká až během jeho tvorby na základě myšlenky nebo jakési kostry. Na ni se pak nabaluje nový materiál. „A protože nejsme činoherní herci, není pro nás text nebo řeč zprávě ideální a příběh nebo myšlenku vyprávíme prostřednictvím pohybu, skrze akrobacii nebo fyzické divadlo, případně jiné disciplíny cirkusu, například pomocí žonglování, jednokolky a podobně,“ říká Jiří.

Doma se netrénuje

Jirka se věnuje párové akrobacii se svojí manželkou. Poznal ji v době, kdy pouze žongloval a poté absolvoval workshop párové akrobacie. „Zeptal jsem se jí tedy, zda by ji se mnou nechtěla zkusit a od té doby nás to chytlo,“ vypráví Jiří. Párovou akrobacii tak cvičí se svojí ženou od roku 2011, vedou její kurzy a vstupují. Soukromý život se ale od práce snaží oddělovat. „Doma netrénujeme, to jsme porušili jen v době covidu, kdy jsme měli obývák předělaný na tělocvičnu, abychom se mohli alespoň trochu hýbat,“ směje se Misař.

Množství tréninků prý závisí na tom, zda je skupina před premiérou nebo po ní. „Snažíme se mít minimálně jednou týdně čtyři hodiny pravidelný trénink, který není zaměřený na představení. A protože velká část našeho ansámblu ještě pracuje, směřujeme trénink na pátky odpoledne a soboty nebo neděle. Je to komplikované, protože přes týden pracujeme tady a o víkendu, abychom vyšli vstříc ostatním, se snažíme kombinovat tréninky s hlídáním dětí u babiček. Jsme tu pouze tři lidé, kteří děláme v Tuto Cirku a plný úvazek, ostatní zde pracují bud jako lektoři nebo odpracují jen pár kurzů či zahrají představení,“ vysvětluje principál.

Nový cirkus láká dívky

Milovníky nového cirkusu určitě těší, že je tato umělecká forma u nás stále na vzestupu. Podle Jiřího Misaře zájem o něj za posledních deset let obrovsky narostl nejen v republice, ale i v Plzni samotné. „Je vidět, že lidi nový cirkus baví, i co se týká kurzů, nemáme problém s jejich naplněním, zejména u těch dětských, ale zájem je i o ty pro dospělé,“ uvádí Jiří a tím, že nový cirkus táhne více dívky a ženy. „Vidíme to i u nás ve spolku, kde jsou z šestnácti členů jen tři kluci. Ti jsou raritou i v našich kurzech, když tam máme dva, tři, jsme rádi,“ počítá Misař. Využití pro ně přitom nový cirkus nabízí velké. „Nyní jsou v Týnce (kurz pro teenagery) čtyři kluci a hned to má úplně úžasnou energii, jsou tam nové možnosti, protože ti kluci najednou někoho unesou, takže dokážou zvládnout různé věci v akrobacii. lépe, než zvládly předtím dvě dívky,“ dodává principál.

Kurzy vypisuje TUTOCirk dvakrát ročně, v srpnu a v lednu s tím, že děti se mohou hlásit na celý rok, dospělí na pololetí. Zájemci nemusí umět vůbec nic a stačí, když má rád pohyb. „Nemusí mít talent nebo předpoklady. Spíš je to o tom, aby to dotyčného bavilo a všechno jde,“ míní Misař.

Do budoucna má TUTOCirk spoustu plánů, v současné době hledá skupina nové prostory, protože ty stávající v plzeňské papírně bude muset kvůli plánované rekonstrukci opustit. Příští rok novocirkusáky čeká také jubilejní patnáctý ročník Žonglobalizace. „A hned v červenci nás čekají dva příměstské tábory, na kterých jsou ještě místa. Takže kdo nestihl třeba Žonglobalizaci nebo komu se to líbilo, může své dítě přihlásit,“ zve principál zájemce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky neobyčejní, nový cirkus, kultura, umělecká skupina, Žonglobalizace, Jiří Misař, TutoCirk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo fotbalu začal žonglovat, nyní vede uměleckou skupinu a pořádá festival nového cirkusu  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.