Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Alergie. Mají je i zvířata?

PR článek

Trápí vaše čtyřnohé miláčky svědění, nebo dokonce kýchání? Alergii můžou mít I zvířata. V dalším blogu Drbna Chovatelka se podíváme na ty nejčastější příčiny alergií u zvířat.

Ahoj človíčku,
jako zodpovědný majitel při častějším drbání svého čtyřnohého přítele jistě zbystříš. Věděl jsi, že i zvířata čím dál častěji trpí alergiemi? Ne? Tak si pojďme tuto problematiku přiblížit.

Nejvýznamnější jsou u zvířat alergie na bleší kousnutí, na okolní prostředí a na potraviny. Všechny tři onemocnění se projevují více méně stejnými příznaky, a proto je někdy pro veterinárního lékaře celkem oříšek rozklíčovat původce potíží Vašeho miláčka.

Alergie na složky v krmivu jsme popsali v článku: „Co dělat, když má pes alergii na různé druhy masa?“ Dnes se proto zaměříme na první dvě.

Alergie na bleší kousnutí

Jedná se o alergie na bílkovinu, kterou obsahují bleší sliny. Doposud nejsou známy skutečnosti, které by říkaly, že některá plemena mají predispozici k této alergii, dokonce ani pohlaví zde nehraje roli. Tato alergie se může objevit v jakémkoliv věku zvířete.

Principem je vstřebávání bílkoviny ze slin blechy do krve psa či kočky, a to vyvolává alergickou reakci. Alergická reakce bývá jak rychlá cca do 30 minut, tak i pomalejší v rámci hodin či dnů. Projevuje se vyrážkou, která úporně svědí, vznikají zarudlá někdy až hnisající místa na kůži po celém těle. Svědění trápí zvíře hlavně v oblasti zadní části těla, ocasu, břicha.

Pokud je Váš miláček alergický na bleší kousnutí, je nutné dbát hlavně na prevenci, kam patří aplikace vhodných antiparazitik, podrobněji jsme zmiňovali v jednom z minulých článků. Pokud se jedná o pejska se silnou alergií, konzultujte léčbu a užívání antiparazitik s Vaším veterinářem. Pro zbavení se bleší populace jsou vhodné tabletky např. Comfortis, které spolehlivě a bezpečně likvidují blechy i jejich vývojová stádia v prostředí, kde se zvíře vyskytuje (postel, pelíšek, deky, koberce). K prevenci je vhodné použít přípravek, který má i repelentní účinek např. Frontline sprej 100ml, Beaphar IMMO Shield Spray 250ml, aby k blešímu napadení ani nedošlo.


Alergizující prostředí v podobě pylu a roztočů

Alergie na alergeny v prostředí tzv. atopie

Atopií sice nejvíce trpíme my, lidé, avšak i zvířecí populaci postihuje už z 15 %. Na rozdíl od předchozí alergie na bleší kousnutí je atopie podmíněna plemennou predispozicí. Mezi alergeny prostředí patří prach, pyl, roztoči a plísně.

První příznaky a rozvoj této alergie se obvykle objevuje mezi prvním a třetím rokem života zvířete.

Principem alergie je nepřiměřená tvorba protilátek na podnět čili alergen, která způsobuje zánětlivou reakci v organismu (zánět spojivek, senná rýma atd.). Alergeny vstupují do těla vdechováním, kůží nebo přímým kontaktem.

V případě alergie na pyly se příznaky vyskytují sezónně, v případě alergie na roztoče a prach se vyskytují celoročně, a to není nic příjemného ani pro majitele, ani pro zvíře.

Plemena, která mají k atopii predispozici jsou: boxeři, retrívři, stafordi, bulteriéři, fr.buldočci, dalmatini, setři, jack a parson russell teriéři.

Příznaky

  • Pruritus - svědění pokožky celého těla.
  • Vyrážka - puchýřky s čirým nebo hnisavým sekretem.
  • Zarudlá kůže - v případě přídatné bakteriální infekce dochází i k dermatitidě, které jsou velmi časté jsou oblasti v meziprstí, uši, břicho, tlamka, čumák.
  • Výtok z očí, který může způsobit až zánět spojivek.
  • Rýma.
  • Kašel, kýchání, frkání.
  • Astma - dýchací obtíže - sípání, dušnost.

Diagnostika

Provádí se z rozborů krve, které se posílají do specializovaných laboratoří, kde alergie vyhodnotí a dle výsledků se poté nasazuje léčba. Rozhodně jí přenechte svému veterinárnímu lékaři.

Výsledky zobrazí jednotlivé alergeny a reakční třídy dle intenzity, jak vysoce alergenní jsou pro organismus. Například alergie na roztoče s reakční třídou 5, značí vysokou citlivost vůči roztočům. Naopak 0 značí negativní výsledek.

U lidí používané kožní testy sice lze aplikovat i u zvířat, ale ve veterině tato diagnostika nemá moc praktický význam, a hlavně je pro zvířata velmi stresová. Několik vpichů pod kůži v oblasti hrudi určitě nebude nic příjemného. Odběr krve naproti tomu zabere chviličku a v diagnostice je přesnější. V případě potřeby lze některé druhy alergenů kdykoliv dotestovat a postup léčby přehodnotit. Na možnosti testování se zeptejte svého veterinárního lékaře.

Léčba

Nejlepší terapií je eliminovat kontakt s alergeny, které tělu způsobují alergickou reakci. Jenže v případě atopií na prach a roztoče je to takřka nemožné. Lze ji omezovat různými čistícími antialergenními prostředky, důkladným pravidelným úklidem a odstranění koberců a dalších „lapačů prachu“ v domácnosti. Vhodné je užití čističek vzduchu, které uleví nejen Vašemu miláčkovi ale i Vám samotným.

V případě potvrzené atopie veterinář doporučí vhodnou léčbu. Užívají se léky antihistaminika, které brání organismus před účinky alergenů a zmírňují příznaky. Někdy je ovšem nutné nasadit kortikoidy, bez kterých to někdy bohužel nejde.  

Existují i tzv. autovakcíny, které jsou určené k senzibilizaci organismu na daný alergen a ve veterině jsou celkem hojně využívány. Je ovšem nutno zmínit cenu těchto vyšetření, která se pohybuje v řádech tisíců – od základního otestování až po vytvoření specifické autovakcíny cca 4000 - 8000,- dle laboratoře a míry testování. Nikdy však nezaručí 100 % vyléčení, dokáže ale minimalizovat příznaky tak, že pacient je schopný fungovat i bez doplňkové léčby.

Terapie alergií je dlouhodobá, komplikovaná, většinou doživotní, a hlavně finančně nákladná, což problematiku ještě zhoršuje.

Doplňková léčba pro alergiky

  • Doplnění omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správnou funkci kožní bariéry. Vhodný doplněk při atopických dermatitidách Dermanorm olej 250ml.
  • Kosmetika – zejména šampóny. Vhodné budou na bázi clorhexidinu, které šetrně dezinfikují a mají i protizánětlivé účinky – např. Clorhexyderm šampon 4 % ICF 250ml, Alavis šampon extra šetrný 250ml, Leniderm šampon 250ml.
  • Spot-on určený jako podpůrná terapie při kožních onemocněních – obsahuje ceramidy a mastné kyseliny, obnovuje funkce kůže – přípravek Allerderm Spot-on pro psy a kočky.
  • Hypoalergenní dieta je nutná v případě intolerance na nějakou složku v krmivu - Royal Canin Hypoalergenic a pamlsky Hill’s Treats Hypoalergenic 220g.
  • Oční kapky pro podrážděné oči MICROMED s ionty stříbra 10ml určené k denním výplachům odstraní nežádoucí alergeny

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Váš Chovatel, alergie, zvířata, alergen, veterinární lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Alergie. Mají je i zvířata?  |  Chovatelka  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.