Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Tatínkem na plný úvazek aneb Na kolik pereš II

Posledně jsem slíbil, že budu psát o praní, a slib plním! Jako začínající „pradlena“ se nejdříve obrátíte na svou mámu a kamarádky nebo kolegyně, které jsou, alespoň ve vašich očích, zkušenými hospodyňkami. Čekáte dokonalé rady, jak nakládat s prádlem a praním, ale přicházejí vyhýbavé odpovědi typu: „Já vlastně úplně nevím. Já to dělám takhle. Používám jen dva programy…“ Jak správně prát nejrůznější záludnosti ze šatníku vašich dětí se dovídáte jen těžko a po kouskách. Tak to zkusím pěkně shrnout, ať to máte jednodušší než já.

Nejprve je třeba říct, že na téma praní se dá napsat seriózní diplomová práce, tady se ale pokusím být maximálně stručný. Hned nato musím upozornit, že už existují chytré pračky a já jednu takovou mám. Pořídil jsem si QuickDrive od Samsungu a konečně pochopil, co je chytré praní, ale o tom později.

Možná jsem se posledně zmínil, že mám dvě dospívající dcery a syna ve věku „teen“. V koši na prádlo se proto objevují podivné věci. Podprsenky nejrůznějších barev, vzorů a krajek, letní šaty s různobarevnými vzory, tepláky se zelenými koleny, trika se skvrnami od make-upu, zmrzliny, melounu, kečupu, pryskyřice, oleje… A nesmím zapomenout na zablácené tenisky a hokejbalové dresy, které na sebe výrazným odérem upozorňují už od vchodových dveří. Jak s tím vším naložit?

Na začátek pár základních pravidel:

1. Roztřídit

Bílé perte vždy zvlášť! A pozor, pruhované triko, není bílé prádlo. Pokuste se prádlo rozdělit tak, aby vaše hromádky měly stejnou barvu. Čím podobnější barvy, tím méně ztratí při praní na barevnosti. Zelenou a modrou můžete prát spolu. Černé a tmavé prádlo perte taky zvlášť. A jak je to s tím pruhovaným trikem? Do barevného na nižší teplotu.

Pokud máte některé barvy málo, a máte chytrou pračku, pak klidně perte. Množství vody a energie totiž volí podle množství prádla.

Je to trochu „vyšší dívčí“, ale je dobré přemýšlet i nad materiály. Jiné praní vyžaduje povlečení a jiné jemné spodní prádlo. Cedulky na oblečení nejsou zbytečné. Mrkněte na ně! Při třetím praní už budete mít jasno.

2. Vybrat prášek

Jeden univerzální prášek na všechno rozhodně není dobrá volba. Prášky na bílé prádlo obsahují rozjasňující látky, které by barevnému jen uškodily. Praním v bílém prášku barvy blednou.

Na barevné prádlo tedy vybírejte prášek k tomu určený. Speciální prášky najdete taky na černé prádlo. Zabraňují blednutí barev a dokážou oživit černou.

A zbývá otázka, zda prášek nebo gel. Výběr nechám na vás. Gely se každopádně lépe rozpouštějí i při nižších teplotách a na vypraném prádle nezůstávají stopy pracího prášku. Gely jsou koncentrovanější a dávkování je nižší. Můžete díky nim hezky ušetřit.

3. Správně dávkovat
Je to jednoduché – výrobce uvádí dávkování prášku na obale. Obecně ale zohledňujte, jak je pračka naplněná. Když perete méně prádla, prášku uberte. Když je prádlo hodně špinavé nebo perete v tvrdé vodě, naopak přidejte.

4. Špína a skvrny

Existuje spousta babských rad a fíglů, ty jsou ale na další povídání. Proto volím tu nejjednodušší radu – speciální odstraňovač skvrn, který najdete v každé drogérii. Na skvrny se nanesou před praním a šup s tím do pračky. Nebo je zkuste lehce předeprat mýdlem (to s jelenem stále skvěle funguje) či namočit v prášku ještě před praním. Prádlo se pak lépe vypere, aniž byste museli dávat víc prášku nebo zvyšovat teplotu.

5. Naplnit pračku
Opět se musím zatetelit při pomyšlení na mou chytrou pračku QuickDrive. Rozpozná kolik pere prádla a podle toho si sama nastaví dobu praní. Při kratším praní je taky potřeba méně prášku i energie, takže mi krásně šetří náklady.

Pro všechny ostatní je dobré vědět, že optimální je prát pračku plnou. Když je ale moc plná, prádlo vytáhnete zmačkané, bude se špatně žehlit a nebude ani dobře vyprané. Obecné pravidlo říká, že mezi prádlem a horní částí bubnu má zůstat prostor, do kterého dokážete vložit svoji dlaň na výšku.

6. Program a teplota
Udivilo mě, že většina lidí pere na jeden nebo dva programy. Minimálně vaše dcery ale ocení, když vyberete správný program podle druhu materiálu. Ložní prádlo vyžaduje vyšší teplotu a na spoustě praček na něj najdete speciální program. Spodní prádlo a vlněné oblečení je naopak třeba vyprat šetrně – program pro praní v ruce bez ždímání.

Na praní běžného barevného prádla, které není příliš špinavé, stačí teplota 30 stupňů. Ušetříte barvu i energii.  

7. Aviváž
Ano, či ne? Ani tady se moc lidí neshoduje. Pokud chcete mít prádlo měkčí a voňavější, jen do ní. Aviváž prádlu neškodí a taky odstraní antistatický náboj ze svetrů a vlněného oblečení.

Nepoužívejte ji ale u speciálních materiálů outdoorového oblečení a funkčního prádla. Ucpává povrch materiálu a snižuje jeho schopnost odvádět vlhkost.

8. Usušit
Sušička je fajn věc, ale trocha sluníčka a čerstvý vzduch udělají stejně nejlepší práci. Navíc je to nejlevnější a nejekologičtější způsob sušení. Na sluneční paprsky ale bacha. Nesušte, když je slunce nejsilnější, jen tak vám prádlo nevybledne a zachová si stálé barvy. Vlněné svetry nevyvěšujte na šňůru, ale položte na vodorovnou plochu, třeba na ručník. Z hedvábí nechejte nejprve vodu vykapat a pak teprve pověste.

A s čím vším mi pomůže chytrá pračka?

Ještě jednou ji musím zmínit. Moje QuickDrive od Samsungu je totiž skvělá.

Už víte, že umí nastavit množství vody i pracího prášku, ale to není zdaleka všechno. Oproti jiným pračkám je skoro o polovinu rychlejší a šetří až 20 % energie. Při nejrychlejším cyklu, který má příznačný název SuperSpeed, vypere už za 39 minut. Díky senzoru zakalení monitoruje úroveň znečištění a v případě potřeby přidá více pracího prostředku nebo prodlouží čas oplachování.

Nevím, jak to dělá, ale pamatuje si vaše návyky. Při každém dalším praní sama zvolí vhodný prací cyklus a s ním i množství prášku a vody. Vlastně by mě docela zajímalo, kolik mi ušetří peněz třeba za jeden rok.

Tohle sice nedokážu ověřit, ale prý pere účinněji i při nízkých teplotách díky technologii Eco Bubble. Prací prášek promění na aktivní pěnu, která lépe pronikne do prádla a tak efektivněji čistí.

Taky se vám stává, že zapnete pračku a pak zjistíte, že se ještě někde válí triko nebo ponožky, které jste měli přihodit? Mně poměrně často. Naštěstí nemusím čekat, až dopere. Prostě je přihodím. Má totiž speciální dvířka Add Wash.

Peru hlavně v noci. Je totiž tichá. Umožňuje to další moderní technologie, které vůbec nerozumím. Výsledkem je ale tichý chod, vyšší výkon, menší spotřeba. Vzbudí mě melodie, kterou zahraje, když prací cyklus skončí. Určitě to jde nějak vypnout, ale vlastně mě to baví.

Sama nahlásí, že potřebuje vyčistit a zvládá to bez speciálních a drahých prostředků. Jen za pomoci silného vodního proudu a rychlého odstřeďování.

Občas peru bez vody a prášku. Zní to dost neuvěřitelně že? Když potřebuju prádlo dezinfikovat nebo zbavit zápachu, použiju prostě Air Wash, který tohle umí jen za pomoci horkého vzduchu. Zlikviduje pachy i 99,9 % bakterií. Tohle číslo jsem ale pod mikroskopem neověřoval. Věřím výrobci.

Prý ji taky lze ovládat na dálku přes mobilní telefon. To jsem ale ještě nezkoušel a myslím, že zůstanu u klasiky – roztřídit, naplnit, spustit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Štítky blog, otec, domácí práce, praní, prášek, pračka, rada, energie, oblečení, materiál, prací prostředek, Samsung, plný pracovní úvazek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tatínkem na plný úvazek aneb Na kolik pereš II  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.