Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Politici za mříže? Mocní v trojúhelníku spravedlnosti

Kauza poslance Dominika Feriho otevřela otázku, zda by se politici a vůbec veřejně činní lidé měli třást před justicí více než ti ostatní. Měli, a měli by s vědomím této skutečnosti už do politiky jít.

Autorem textu je firemní sociolog Vojtěch Bednář. Specializuje se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Učí manažery na všech úrovních pracovat s lidmi tak aby firmu vnímali jako součást svého života. Více na koment.cz.

Otázka, zda je politik zodpovědný před zákonem více nebo méně než „obyčejný“ občan, je stará a má mnoho podob. Právní (doporučuji tuto starší, ale skvělou knihu), politologickou, psychologickou, etickou a samozřejmě sociologickou.

Současná kauza poslance Dominika Feriho, který odstoupil z funkce poté, co byl nařknut ze sexuálního obtěžování a dost možná predátorského chování, ukazuje, jak i oblíbený a pozitivně vnímaný politik může mít stránku, která představuje problém se zákonem a dalece s etikou řádného občana. Feri rezignoval, věřme tomu, že ve snaze očistit své jméno, ale pachuť toho, že řada politiků obviněných z podvodů, dotačních machinací, zatajování majetku, lží, spolupráce s STB a dalších činů se rozrostla o sexuálního násilníka, zůstává.

Každá společnost potřebuje své vzory. Lidi, které může oslavovat (z latiny se jim říká celebrity), lidi, kteří představují její elitu, ať už intelektuální, profesní či podnikatelskou, a své zástupce spravující věci veřejné, politiky. Protože politici nás zastupují, očekáváme od nich, že budou tím nejlepším obrazem nás samotných; elitou v pravém slova smyslu. Bohužel, o to je větší zklamání, když zjistíme, že i když by se nám jejich politika, tedy názory a rozhodnutí, líbila, mají nějakou osobnostní vadu…třeba pokradli. Pak nastává dilema.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 09

Štítky Dominik Feri, TOP 09, poslanec, kauza, komentář, Vojtěch Bednář, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politici za mříže? Mocní v trojúhelníku spravedlnosti  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.