Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Co nepřehlédnout? Švýcarské globalizační sanatorium

Tento týden probíhá v Davosu tradiční výroční setkání Světového ekonomického fóra, tento rok na téma „Spolupráce ve fragmentovaném světě“. Od roku 1971 se na tomto svátku globalizace setkávají ekonomičtí manažeři s politickými lídry. Na letošní setkání ve švýcarských Alpách se nahlásilo 52 politických lídrů (včetně našeho premiéra) a zhruba 600 manažerů.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Výroční setkání je jednou ze zbývajících pozůstatků z doby, kdy byli lídři nadšeni, že rostoucí vzájemné hospodářské propojenosti (globalizace) pomohou světu překonat chudobu a konflikty – myšlenka, která taje jako alpské ledovce.

Někteří zarytí optimisté ale stále bojují za záchranu myšlenky, že globalizace může být silou dobra, v čele s německým kancléřem Olafem Scholzem – jediným lídrem G7, který letos potvrdil svou účast.

K vyléčení šílenství světové ekonomiky bude zapotřebí více než zdravý davoský vzduch. Proto i šíře letošních témat je obrovská - od ruské agrese na Ukrajině a zbrojení Číny přes zpřetrhávání globálních obchodních vazeb, hrozeb digitálního světa až po řešení změny klimatu. Média k tomuto tématu každoročně poukazují na obrovské množství soukromých letadel, kterými se ‚klimatičtí kazatelé‘  do Davosu dopravují.

Podle mého názoru vnesla do ekonomické diskuse zajímavé myšlenky hlavně předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová, která přednesla rozsáhlé plány Bruselu na posílení průmyslového srdce Evropy, které trpí vysokými cenami energie a čelí hrozbám z Číny a USA, které lákají investory z EU na bohaté dotace. Překvapením bylo osobní vystoupení ukrajinské první dámy Oleny Zelenské na hlavní scéně. Její manžel Volodymyr Zelenskyj naopak nepřekvapivě požaduje po světových lídrech tanky a další podporu a chce to hned.

Často si kladu otázku, zda takováto drahá elitářská akce má vůbec nějaký přínos.  K čemu jsou bezbřehé obecné debaty v luxusním prostředí davoského sanatoria. Osobně mám zkušenost pouze z akcí daleko skromnějších. Nicméně všude platí, že to nejdůležitější se začne odehrávat až po vypnutí posledního mikrofonu. Ať už jde o navazování nových kontaktů (networking) nebo pochopení problému a souvislostí díky osobní diskuze u piva.  Takže i Davos asi smysl má.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Davos, Světové ekonomické fórum, Alpy, Olaf Scholz, Čína, Evropská unie, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová, USA, Evropa, Zbrusu, Musil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Co nepřehlédnout? Švýcarské globalizační sanatorium  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.