Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Spořicí účty: Jak se vyvíjejí sazby a co vše je ovlivňuje?

PR článek

Spořicí účet je jedním z nejvyužívanějších bankovních produktů, které přinesou majiteli zhodnocení finančních prostředků. Několik posledních let byly sazby nízké, situace se ale začíná měnit. Jaký je aktuální vývoj a co sazby na spořicích účtech ovlivňuje?

Kdy je vhodné vložit prostředky na spořicí účet?

Spořicí účet je určen pro krátkodobé a střednědobé zhodnocení finančních prostředků. Ideální je rovněž pro uložení základní peněžní rezervy, která bude ihned k dispozici v případě nečekaných výdajů nebo výpadku příjmů.

Pro větší peněžní objemy je spořicí účet vhodný ve chvíli, kdy plánujete například v horizontu jednoho roku koupi automobilu či nemovitosti (nebo jinou nákladnou transakci). Máte-li prostředky investované na finančních trzích, můžete cenné papíry postupně odprodávat a peníze převést na „spořák“, abyste snížili riziko poklesu hodnoty investice.

Spořicí účet totiž umožní finanční prostředky úročit s prakticky nulovým rizikem, což nelze říct o penězích investovaných na burze. Peníze uložené na neúročeném běžném účtu či doma v hotovosti zase nejsou nijak chráněny proti inflaci (a v případě domácích úspor v hotovosti ani proti zcizení).

Sazby rostou, je díky tomu spořicí účet výhodnější?

Sazby na spořicích účtech v posledních měsících začaly růst. Klient by se však neměl dívat pouze na to, jak vysoká je úroková sazba na spořicím účtu. Je nutné tuto sazbu porovnávat s aktuální mírou inflace.

Pokud například inflace dosahuje 5 % a peníze na spořicím účtu nominálně zhodnotíte o 2 %, reálně stále dojde k ročnímu znehodnocení kupní síly prostředků o 3 %. Pokud by čísla byla opačná, tedy inflace ve výši 2 % a výnos na spořicím účtu ve výši 5 %, pak prostředky reálně o 3 % zhodnocujete.

Co určuje úrokovou sazbu na spořicích účtech?

Úrokové sazby na spořicích účtech se hýbou především v závislosti na základní úrokové sazbě, kterou určuje Česká národní banka. Ta může mít různou motivaci sazbu měnit, jednou z hlavních je ale aktuální míra inflace a očekávání jejího vývoje. Pokud inflace roste, ČNB základní úrokovou sazbu zpravidla zvýší. V reakci na to jednotlivé banky zvýší i sazbu na spořicích účtech (ale také například úrokové sazby hypotečních úvěrů).

Přesto nemají všechny spořicí účty stejnou úrokovou sazbu. Sazba se může lišit například z marketingových důvodů (banka láká nové klienty), některé banky mají i různé speciální podmínky (vyšší sazba při sjednání a aktivním využívání dalších bankovních produktů).

Ohodnoť článek

Štítky úroková sazba, inflace, peníze, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spořicí účty: Jak se vyvíjejí sazby a co vše je ovlivňuje?  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.