Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co nepodcenit při prodeji nemovitosti?

PR článek

Vysoká poptávka na realitním trhu a zároveň vysoké ceny nemovitostí nabízí perfektní příležitost pro prodej nemovitosti. Chystáte se také na prodej svého domu či bytu? Máme pro vás několik užitečných tipů, na co si dát při prodeji nemovitosti pozor.

Důležitá je příprava nemovitosti

První dojem je důležitý, a může významně ovlivnit zájem kupujícího. U nemovitosti k prodeji, která vypadá zanedbaně, se kupujícímu přímo nabízí možnost rovnou žádat o slevu. Nepodceňte proto úklid interiéru. Například i jen vymalováním nevzhledných stěn můžete výrazně zlepšit první dojem a tím utvrdit vaši nabízenou cenu. Uklizený interiér opticky zvětší prostory v nemovitosti a ta vypadá na fotografiích lépe. Dokonce se doporučuje i zredukovat počet drobných dekorací jako jsou vázičky, dečky, sbírky broušených skleniček, atd… V tomto případě platí, že méně je opravdu více! Pozemky se doporučují posekat, zahrádky uklidit, domy a byty vyvětrat, skleněné plochy umýt. Pro žádného zájemce není příjemné, pokud přijde na prohlídku domu, kde páchnou cigarety či kočičí záchod.

Shromáždění informací před prodejem bytu v Plzni

Předem zjistěte podstatné informace, na které se mohou zájemci ptát. Základem je mít k dispozici půdorysy, velikost a rozměry místností, výpis z katastru nemovitostí, přehled nákladů za energie na užívání objektu. Pokud se jedná o prodej bytu, kupující určitě bude zajímat výše platby do fondu oprav a další náklady. Pokud se jedná o prodej domu s pozemky, je důležité mít připravenou i katastrální mapu, abyste zájemci ukázali, přesné hranice pozemků a nemovitostí, případně pozemků s přístupem k nim. Připravte si přehled veškerých proběhlých rekonstrukcí v objektu, ale i plánované stavební úpravy. Nezapomeňte, že pro zájemce budou důležité inženýrské sítě (voda, elektřina, plyn, kanalizace, …) a jejich vedení ať už v pozemku, či v bytovém domě.

Cena nemovitosti

Správné určení reálné tržní ceny nemovitosti je vlastně to nejtěžší a nejdůležitější v celém procesu prodeje a odvíjí se od mnoha faktorů. Oprostěte se od citového pouta, které může ovlivňovat váš objektivní úsudek. Konzultujte cenu s třetí osobou, nejlépe s odhadcem nebo s odborníkem z realitní kanceláře, kteří se pohybují na realitním trhu. Nadhodnocená, ale i podhodnocená cena nemovitosti může zájemce od koupě odradit.

Největší roli hraje ekonomická situace na trhu, lokalita, zasíťování, technický stav nemovitosti, možnost budoucích úprav nemovitosti a v neposlední řadě také vztah budoucího zájemce k určitému místu či typu nemovitosti. Říkáte si, že to do určení ceny nepatří? Věřte, že pokud se najde byť jen jeden zájemce, který je ochoten dát určitou cenu za nemovitost, pak ta nemovitost tuto hodnotu má. Proto je důležité ji vědět a začít prodávat za mírně vyšší cenu, ale jen mírně, a tím prověřit, zda se takový zájemce na trhu nachází. A pak je důležité také vědět, o kolik můžu cenu snížit, pokud by moje nemovitost nebyla pro zájemce tolik zajímavá. Vznikne jakýsi “manipulační cenový prostor”, který po určité době nemovitosti v nabídce můžete využít.

Nikdy se cena neurčuje podle investovaných nákladů do nemovitosti, ani podle množství peněz, které potřebujete získat například pro koupi jiné nemovitosti. Pokud takto cenu nastavíte, nebude prodej nikdy úspěšný.

Pozor na břemena, exekuce...

Ověřte si na katastru nemovitostí, zda na nemovitost neváznou tzv. práva pro třetí osoby. Může se jednat o věcná břemena - dnes zvaná jako služebnosti, zástavní práva bank, insolvence, exekuce a další. Služebnosti jsou různé, podstatné je, že pokud nedojde k jejich zrušení ještě původním majitelem nemovitosti, budete muset povinnosti z nich plynoucí plnit vy, nebo se sami postarat o jejich zrušení.

Speciální pozornost věnujte exekuci! Pokud je na nemovitost uvalena exekuce, majitel nemovitosti pozbyl právo s nemovitostí jakkoli nakládat = nesmí ji ani prodat! A to do doby, dokud nebude exekuce z katastru vymazána!

Přiznejte podstatné vady

Pokud se chcete vyhnout budoucím rozepřím, nemá cenu zatajovat vady, o kterých již víte. Veškerá fakta sepište přímo do kupní smlouvy či do předávacího protokolu, pokud se jedná o novostavbu. Můžete si také nechat sestavit odborný posudek.

Inzerce nemovitosti

Pokud chcete váš dům nebo byt prodat rychle, musí být vaše nemovitost vidět. Bohužel v dnešní době, kdy jsme reklamou přehlceni, už nestačí pouze vložit inzerát do novin a myslet si, že máme hotovo. Nejkvalitnější inzerci vám poskytne realitní kancelář, která může nabídnout vaši nemovitost těm správným zájemcům z řad své klientely, na sociálních sítích a zároveň spolupracuje se známými inzertními servery, kde ji odprezentuje profesionálním způsobem.

Prodej nemovitosti není jednoduchý, jako například prodej auta. Jedná se o složitou záležitost, která stojí mnoho času, starostí a byrokracie. S realitní kanceláří vám veškeré starosti odpadnou. Realitní makléři z Realitní kanceláře Pubec se perfektně orientují na trhu s nemovitostmi a jsou připraveni řešit veškerá úskalí. Obraťte se na experty v oboru, kteří vám s prodejem vaší nemovitosti rádi pomohou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemovitost, dům, exekuce, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co nepodcenit při prodeji nemovitosti?  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.