Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Změna dodavatele energie krok za krokem

PR článek

Každý má právo zvolit si dodavatele podle svých preferencí. Při porovnávání nabídek vám mohou významně pomoci online srovnávače. Poradíme, na co se při výběru zaměřit a jak postupovat při výměně dodavatele za výhodnějšího.

Cena elektřiny i dalších energií se u dodavatelů různí

Pro koncového zákazníka je často nejdůležitější cena elektřiny (či plynu), při výběru toho pravého dodavatele byste si však měli všímat i historie a renomé společnosti, kvality a rychlosti zákaznického servisu, délky výpovědní lhůty, smluvních sankcí a předem prozkoumejte i internetové reference stávajících zákazníků. Nejsnáze vše porovnáte pomocí internetových srovnávačů.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

1. Poskytněte si dostatek času pro výběr nového dodavatele, vybírejte pečlivě a s rozmyslem. Nenechte se do ničeho tlačit podomními prodejci a sežeňte si informace sami na webech nebo v informačních centrech společností.

2. U vybraného tarifu si nastudujte obchodní podmínky. Důležité jsou zejména: doba trvání smlouvy, výpovědní lhůta, další nabízené služby (a jejich zpoplatnění), smluvní sankce, jednorázové a pravidelné poplatky (aktivační poplatek, poplatek za údržbu odběrového místa apod.), aktuální ceník a možnosti ukončení smluvního vztahu.

3. Jestliže máte smlouvu přečtenou, všemu rozumíte a souhlasíte s tím, můžete dokument podepsat. V této fázi lze energetické společnosti udělit plnou moc pro zastupování při změně dodavatele – celý proces se tak značně urychlí a vy snížíte svou administrativní zátěž.

4. Probíhá vlastní změna dodavatele – při podpisu plné moci se odehraje téměř bez vašeho přispění, pokud si chcete vše zařizovat sami, pak vás čekají formuláře a vyřizování u starého i nového dodavatele. Přepis dodavatele se uskuteční podle výpovědní doby stanovené ve vaší původní smlouvě.

5. Po změně vám bude energii dodávat nová společnost. O datu zahájení byste měli být informováni a následně je třeba do 5 dní zaslat distributorovi samoodečet. Poté obdržíte finální vyúčtování spotřeby od původního dodavatele. Nezapomeňte také upravit bankovní příkaz pro trvalou platbu a u první faktury od nového dodavatele si detailně zkontrolujte dodržení ceny a smluvených podmínek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Foto: Pexels, Pixabay

Štítky cena energií, elektřina, plyn, srovnejto.cz, energie, poplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna dodavatele energie krok za krokem  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.