Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kasina končí, ale hazard ne. Přesouvá se do telefonů

PR článek

Do konce roku 2025 musí z Plzně zmizet všechny herny a kasina. Tento proces již začal. Z padesátých provozů v roce 2022 (a téměř stovky v roce 2017) zůstane na konci nula. Před Vánocemi tak rozhodli městští poslanci.

Primátor města prohlásil, že obětuje 400 milion korun, které plynuly do městské kasy, výměnou za nulovou toleranci vůči hazardu. Byl by rád kdyby návštěvníci Plzně místo heren chodili raději do divadla nebo ZOO. Jednoduché to ale nebude. Města sice získala právo zakázat hazard na svém území, ale zároveň došlo k velké liberalizaci v oblasti internetového hraní. V praxi tedy hazard nemizí – přesouvá se na internet. Poplatky se z městské kasy přesouvají do státního rozpočtu.

Myšlenka je správná - omezit negativní důsledky hazardu, které jsou nesporné. V České republice je asi 100 tisíc lidí, kteří spadají do kategorie rizikový hráč. Ne každý dokáže udržet svůj koníček v rovině zábavy. Pokud u člověka propukne závislost, rychle přichází rozvrat v jeho životě, ztráta peněz a práce, zasažena je celá rodina.

Z pohledu města mají kasina (zvláště levné sídlištní herny) negativní sociální rozměr. Předpokládá se, že se v nich shlukují lidé s kriminální minulostí, což sousedé nesou obtížně. Města musí investovat do prevence proti zhoršování psychického zdraví. Hazard také podporuje ekonomickou nerovnost. Obzvlášť u chudšího obyvatelstva je to problém – hrají i takoví lidé, kteří na to teoreticky nemají prostředky. Finanční nestabilita v rodinách se odráží na daňových příjmech měst i státu. Celkově lze říci, že hazard má auru ztráty kontroly nad občanským životem.

Zrušit kamenné provozy kasinům nemusí mít velký efekt na kulturu hazardních hráčů. Když dříve museli fyzicky chodit do barů a heren, dnes nemusí vstát z postele. Počet internetových kasin pozvolna stoupá – příjmy jsou atraktivní, firmy se snaží splnit podmínky Ministerstva financí, aby získaly licenci.

Lidé zřejmě nepřestanou hrát hazardní hry ze dne na den. Naposledy se o to pokoušel režim před rokem 1989, ale například z knih Michala Horáčka víme, že se to nepodařilo. Hazard existoval, jen se přesunul do bytů a skrytých bočních místností. Zavření fyzických kasin nepředstavuje zásadní překážku pro vášnivého hráče - jen změnu návyků.

Vliv zavření kasin bude možné přesněji posoudit až později, na základě podrobné analýzy dostupných dat as přihlédnutím ke specifickým podmínkám v daném městě. Existuje několik programů a organizací, které se zaměřují na prevenci a léčbu závislosti na hazardních hrách – a na jejich činnosti se zatím nic nemění. Hráči na hazard utrácejí více peněz než před obdobím Covidu.

Ohodnoť článek

Štítky hazard, kasino, herna, Česko, Plzeň, Michal Horáček, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kasina končí, ale hazard ne. Přesouvá se do telefonů  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.