Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Věcné břemeno a jeho užívání

PR článek

Věcné břemeno je neodmyslitelnou součástí vlastnického práva k nemovitostem. Jedná se o způsob, kterým lze vlastnické právo omezit. Velká většina lidí však neví, co si pod tímto pojmem představit, proto si jej v tomto článku přiblížíme.

Co jsou to věcná břemena

Věcné břemeno je právo k cizí věci a opravuje jeho držitele, aby mohl využít určitou část nebo hodnotu věci, ke které se břemeno vztahuje, například pozemek nebo byt. Pro majitele této věci to naopak znamená povinnost strpět nějaký zásah nebo se něčeho zdržet.

Věcná břemena se dále dělí na služebnosti a na reálná břemena.

Služebnost zavazuje vlastníka k určité pasivitě. Předmětná věc má sloužit i někomu jinému, než jen samotnému vlastníkovi. Ten je povinen strpět nějaké jednání, například povolit průchod přes svůj pozemek. Nebo v opačném případě se musí nějakého konání zdržet, například vystavět na pozemku budovu. 

Naopak reálné břemeno zavazuje vlastníka předmětné věci k vykonání něčeho ve prospěch jiné osoby, příkladem může být poskytnutí úrody, která se urodí na jeho poli.

Věcná břemena v praxi

V praxi se věcné břemeno nejčastěji používá v rodinách nebo u blízkých osob, kdy je věcné břemeno, tzv. služebnost bytu, sjednána za účelem užívání nějakého prostoru pro bytovou potřebu konkrétní osoby. Nebo častým příkladem je zřizování tzv. pozemkových služebností při stavbě inženýrských sítí, kdy energetické a plynárenské společnosti mají právo na základě těchto břemen budovat sítě na pozemcích vlastníků. Věcné břemeno bývá také hojně využíváno pro jízdu a chůzi přes pozemek, v tomto případě se jedná o tzv. služebnost stezky a cesty.

Věcná břemena musí být však opravdu využívána jen pro takový účel, pro který byla sjednána. Například, pokud je věcné břemeno sjednáno na chůzi a jízdu přes pozemek, může ho oprávněná osoba využít pouze na chůzi a jízdu. Nemůže s pozemkem nakládat žádným jiným způsobem. 

Zřízení a zrušení věcného břemena

Břemeno je zřizováno smlouvou jako každé jiné majetkové právo. Ve smlouvě se smluvní strany domluví na podmínkách užívání předmětné věci a na případné úplatě či odměně za toto využívání.

Zrušení věcného břemene je dáno také smluvně. Pokud je tedy na nemovitost zřízeno věcné břemeno a vlastník tuto nemovitost prodá nebo zemře, přechází věcné břemeno na nového majitele nemovitosti. Respektive, velice záleží na druhu věcného břemene, v některých případech je nutné břemeno před prodejem nemovitosti zrušit, aby bylo vůbec možné nemovitost prodat. Břemeno však může zaniknout smrtí osoby oprávněné z věcného břemene.

Pokud se tedy rozhodnete pro koupi domu, pozemku nebo bytu s věcným břemenem, přechází jeho povinnost na vás. Zeptejte se makléře či realitní kanceláře v Plzni, od kterých nemovitost kupujete, o jaký druh věcného břemene se jedná a jak jej lze zrušit.

Ohodnoť článek

Štítky byty plzeň, realitní kancelář plzeň, reality plzeň, byty plzeň, prodej nemovitostí, věcné břemeno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věcné břemeno a jeho užívání  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.