Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Koronavirus je v Plzeňském kraji opět na vzestupu, za týden testy odhalily 472 nakažených

V Plzeňském kraji potvrdily testy za uplynulý týden 472 lidí nakažených koronavirem, to je o 55 procent více než v předchozím týdnu, kdy se nakazilo 304 lidí. Počty nakažených rostou už několik týdnů v celé ČR. Za nárůstem jsou podle odborníků nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 varianty omikron. Případů může být mnohem více, ale v současnosti se méně testuje. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní v Plzeňském kraji 80 nakažených, v celostátním měřítku je dnes takzvané incidenční číslo 96. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji prokázalo 220 926 případů nákazy koronavirem a zemřelo 2449 nakažených lidí. Za poslední týden zemřel jeden člověk s koronavirem, o týden dřív to byli dva lidé.

V uplynulém týdnu zaznamenaly laboratoře nejvíc nových nákaz v pondělí, a to 114. Je to nejvyšší denní počet nových případů v kraji od 20. dubna. Nejvíce nakažených lidí testy za poslední týden potvrdily v okrese Plzeň - město, a to 191, na 100 tisíc obyvatel to je 98 nakažených. Nejméně nakažených, jedenáct, bylo za poslední týden na Tachovsku, kde je aktuálně i nejnižší incidenční číslo mezi všemi okresy ČR, je na hodnotě 20.

V nemocnicích v kraji je zatím několik pacientů s nemocí covid-19, řekli novinářům mluvčí nemocnic. Například v krajem zřizovaných akutních nemocnicích v Rokycanech, Klatovech, Domažlicích a Stodu jsou podle mluvčího Jiřího Kokošky aktuálně čtyři pacienti s covidem, většinu z nich však do nemocnic nepřivedla koronavirová nákaza, ale jiné zdravotní potíže. „V poslední době začíná přibývat indikací k testování od praktických lékařů. Více než polovinu testů, které naše laboratoře provedly, byla pozitivní. Průběhy nemoci jsou ale převážně lehké," řekl Kokoška.

Nemocnice zatím nezavádějí přísná omezení pro návštěvy. Fakultní nemocnice v případě infekce doporučuje lidem před vstupem do čekárny jakékoli ambulance použít respirátor FFP2 nebo FFP3. Návštěva pacienta na jednotce intenzivní péče, pacienta s potlačenou imunitou a klienta pobytové sociální péče je možná pouze po předchozí domluvě s ošetřujícím personálem a s použitím osobních ochranných prostředků. Při návštěvě pacientů na všech odděleních a klinikách FN platí, že návštěvník nesmí být v izolaci kvůli infekci covid-19 ani po vědomém předchozím kontaktu s prokázaně nakaženým člověkem, uvádí nemocnice na svých stránkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, infekční onemocnění, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus je v Plzeňském kraji opět na vzestupu, za týden testy odhalily 472 nakažených  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.