Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Patnáct válečných uprchlíků z Ukrajiny už zaměstnaly jako pomocný personál Nemocnice Plzeňského kraje

Celkem 15 ukrajinských občanů různých profesí včetně zdravotníků, zaměstnaly Nemocnice Plzeňského kraje od začátku ruské okupace Ukrajiny. Uprchlíci z Ukrajiny aktuálně nejčastěji pracují v nemocnicích jako uklízečky, pomocní kuchaři a pomocné síly v kuchyni. Zdravotníci zatím nemají k výkonu svého povolání potřebná povolení. Už před začátkem ruské invaze pracovalo v šesti nemocnicích zřizovaných Plzeňským krajem přes 60 Ukrajinců.

Výjimkou mezi zdravotníky, kteří přišli do kraje z Ukrajiny, je zdravotní sestra, která potřebné podmínky a aprobační zkoušky k uznání způsobilosti splnila už před deseti roky. „Do ČR tehdy přijela poprvé, udělala si vše potřebné, ale po čase se vrátila na Ukrajinu. Nyní se vrátila do ČR za svým mužem, který tu zůstal a pracuje zde už přes deset let. Teď je zaměstnaná jako sestra pod dohledem,“ vysvětlil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Zdravotníkům, kteří uprchli z Ukrajiny, jsou nemocnice připravené pomoci získat potřebná povolení, aby jim v ČR bylo uznáno vzdělání, aby podstoupili jazykové kurzy, připravili a absolvovali aprobační zkoušky podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví a pak mohli vykonávat i pozice zdravotníků v našich nemocnicích.

Podle slov mluvčího Kokošky ale zatím není mnoho vhodných uchazečů o výkon zdravotnického povolání. Důvody jsou různé. Nejčastějším důvodem je skutečnost, že se uprchlíci chtějí vrátit domů na Ukrajinu, jakmile to bude možné. A v jednom případě se tak už stalo. „Mnozí Ukrajinci tady nechtějí být dlouhodobě, nechtějí proto vstupovat do celého procesu získávání povolení. Někteří další zase nechtějí, byť jen dočasně, vykonávat v nemocnici jiné pozice, než jaké vystudovali a vykonávali na Ukrajině,“ konstatoval Kokoška.

Krajské nemocnice zatím vyjednávají potřebná povolení, v souladu s rozhodnutím ministerstva zdravotnictví o zaměstnávání zdravotnických pracovníků z Ukrajiny, u několika zdravotníků, kteří jsou vystudovanými lékaři, sestrami nebo laboranty a jsou ochotni z počátku pracovat jako ošetřovatelé nebo sanitáři. Před válkou na Ukrajině zaměstnávaly krajské nemocnice přes 60 občanů Ukrajiny. Podle mluvčího to byly většinou zdravotníci, jako zdravotní sestry a lékaři, a mnozí z nich pracují v nemocnicích přes deset let.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky Ukrajinci, Nemocnice Plzeňského kraje, zaměstnávání Ukrajinců, zdravotní sestry, Ukrajina, zdravotnický pracovník, nemocnice, Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., Česko, Plzeňský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáct válečných uprchlíků z Ukrajiny už zaměstnaly jako pomocný personál Nemocnice Plzeňského kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.