Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veterináři odhalili další ohnisko ptačí chřipky, utratili chov na Plzeňsku se 120 kusy drůbeže

Další ohnisko ptačí chřipky potvrdili veterináři v malochovu se 120 kusy drůbeže ve Ždírci u Blovic na jižním Plzeňsku. Jedná se o subtyp H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. Informoval o tom novináře za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

„Chovatelka nahlásila úhyn pěti kachen a 12 nosnic. Drůbež před úhynem vykazovala příznaky typické pro ptačí chřipku, podobné příznaky i u části žijících ptáků," uvedl Petr Majer o plzeňském chovu. Veterináři po prokázání choroby dnes zbývající drůbež utratili. „V současné době se čeká na stanovení patogenity viru. S ohledem na zjištěnou patogenitu bude okolo ohniska následně vymezeno ochranné pásmo a pásmo dozoru a budou přijata mimořádná veterinární opatření," doplnil.

Choroba pak byla také potvrzená u osmi volavek u Heřmanického rybníka na Českolipsku, pokud nejde o nemoc v chovu, tak se ochranná pásma nevymezují.

Od minulého úterý platí kvůli nákaze zákaz chovu drůbeže pod širým nebem, musí se umisťovat do budov. Výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi. Za nedodržení mimořádných veterinárních opatření hrozí až dvoumilionová pokuta pro podnikající a právnické osoby, u fyzických osob je pokuta do 100 tisíc korun.

V Evropě ohnisek ptačí chřipky přibývá. V České republice letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla například chovy kachen firmy Perena.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Yvetta Chmelová

Štítky ptačí chřipka, veterináři, ohnisko ptačí chřipky, jižní Plzeňsko, chov drůbeže, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa České republiky, nemoc, Blovice, Ždírec, PERENA, Evropa, Česko, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři odhalili další ohnisko ptačí chřipky, utratili chov na Plzeňsku se 120 kusy drůbeže  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.