Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňští vědci zkoumají protilátky proti koronaviru, nově se zaměří na očkované třetí dávkou

Zájem lidí o stanovení protilátek proti koronaviru stále stupá. Odborníci z Fakultní nemocnice Plzeň se proto zaměří i na nový postup vyšetření a sledovat hlavně budou výsledky těch, kteří jsou naočkovaní třetí dávkou vakcíny. Vědci budou sledovat tři hlavní parametry, a to protilátky IgG, buněčnou imunitu a provádět budou také neutralizační test, tedy test na protilátky, které přímo "ničí virus“. Tato studie bude ojedinělá nejen v českém, ale i v evropském měřítku. Zkoumat také budou takzvanou buněčnou imunitu organismu po prodělání nemoci covid-19.

„Vzhledem k tomu, že se množí diskuze o ´buněčné imunitě´ jako o hlavním měřítku obrany proti covid-19, rozhodli jsme se zahájit novou studii,“ říká úvodem ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Vědci z Oddělení imunochemické diagnostiky se zabývají stanovením protilátek proti SARS-CoV-2 jak po prodělaném onemocnění covid-19, tak po aplikaci očkovací látky. S prvním měřením hladin protilátek začali loni v létě. Všichni pacienti byli z Domažlicka, které bylo v té době nejvíce zasaženým okresem v Plzeňském kraji.

„S tím, jak se šířilo onemocnění covid-19, narůstal zájem o stanovení protilátek i mezi zaměstnanci FN. Proto jsme se rozhodli pro studii, kdy jsme zaměstnancům měřili protilátky a zároveň jsme sledovali jejich hladinu vitaminu D. Možnost změření hladin protilátek jsme nabídli i široké veřejnosti a je o ni stále veliký zájem,“ vysvětluje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Své zkušenosti využili následně při určení protilátek u lidí po očkování. Hlavním cílem bylo zjistit, jak dlouho poskytuje očkování ochranu proti viru a jaké jsou například rozdíly ve tvorbě protilátek u mužů a žen.

Nižší tvorbu protilátek mají obézní lidé a cukrovkáři

„Zatím jsme provedli více než 13 000 vyšetření a ze studií vyplývá, že protilátky typu IgG přetrvávají přibližně 10-12 měsíců po prodělaném onemocnění covid-19. Po očkování je velká individuální variabilita jak ve výši hladin, tak v době jejich přetrvávání. Lze však spolehlivě říci, že 6-10 měsíců po 2. dávce očkování je lze prokázat. V závislosti na pohlaví a věku jsou rozdíly minimální,“ popisuje náměstek pro vědu a výzkum Ondřej Topolčan.

Dále doplnil, že nižší tvorbu protilátek zaznamenali u pacientů, kteří jsou obézní, u diabetiků, a především u osob s poruchou imunity. Podle něj se lidé i více zajímají o rozdíly hladin protilátek před a po podání 3. dávky vakcíny. Odborníci ale vidí problém v tom, že každá laboratoř stanovuje hladiny protilátek na základě různých metod. Proto pro rozhodování o 3. dávce platí jediné – doba od druhého očkování. 

„Abychom lépe pochopili, jak vypadá obranyschopnost organismu proti covid-19, rozhodli jsme se rozšířit spektrum prováděných metod v naší laboratoři. Je samozřejmé, že podrobná specializovaná vyšetření lze provádět jen na omezeném počtu osob, přesto z výsledků můžeme dělat platné závěry pro populaci,“ zdůrazňuje Topolčan.

Výzkumný plzeňské nemocnice ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ostravě udělal skupině 50 lidí, u kterých byly vyšetřeny IgG protilátky, také takzvaný virus neutralizační test. Jde o protilátky, které přímo "ničí virus“. Ukázalo se, že přetrvávání těchto protilátek je minimálně stejné jako u klasických IgG protilátek. Tímto se potvrdilo, že očkování poskytuje velice dobrou ochranu, dodal vědec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, nemocnice, protilátky, výzkum, věda, zdraví, FN Plzeň, protilátka, imunita, Fakultní nemocnice Plzeň, Václav Šimánek, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští vědci zkoumají protilátky proti koronaviru, nově se zaměří na očkované třetí dávkou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.