Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve FN Plzeň pečují o šest covidových pacientů, čtyři z nich nemají očkování

V Plzeňském kraji dál roste počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem, nové případy přibývají rychleji. Za uplynulých sedm dní laboratoře potvrdily v kraji 310 nakažených, o týden dřív to bylo 168 nákaz, předtím 76. Situace v kraji je lepší než před rokem, kdy za stejné období přibylo 578 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Mezi nemocnými převažují neočkovaní.

Mezi nově nakaženými jednoznačně převažují lidé, kteří nebyli očkování proti koronaviru, i když v malém počtu případů se mohli nakazit i dříve očkovaní, řekl novinářům ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš. „Zejména u starších lidí se může stát, že se prolomí imunita, průběhy onemocnění jsou ale většinou mírné," řekl. Hygienici podle něj zaznamenávají i vyšší výskyt akutních respiračních onemocnění.

Většina nakažených lidí, jejichž stav vyžaduje nemocniční péči, je podle Bartoše hospitalizována ve Fakultní nemocnici Plzeň. Dnes tam lékaři pečují o šest nemocných s covidem-19, z toho jeden je na lůžku covidové intenzivní péče, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. „Pacienti jsou ve věku, 50, 66, 66, 73, 79 a 87 let a z těchto šesti nejsou čtyři naočkovaní, dva nemocní vakcinaci podstoupili," doplnila. Loni ve stejnou dobu léčili ve fakultní nemocnici 48 nemocných s covidem, z toho deset bylo na jednotce intenzivní péče, šest z nich bylo napojeno na plicní ventilaci.

Školáků v karanténě přibývá

Kvůli nákaze je v kraji v karanténě osm tříd základních škol, 11 tříd středních škol a dvě třídy mateřských škol. „Záchyty v třídách jsou v řádu malých jednotek," uvedl Bartoš. Počty tříd v karanténě oproti minulému týdnu mírně stouply. Nejvíce zasaženou školou byla na začátku září 15. základní škola v Plzni, kde se nakazilo několik pedagogů a dětí a do karantény muselo jít několik tříd, které přešly na distanční výuku. Epidemická situace na škole se zklidnila, první třída se dnes vrátila z karantény a během příštího týdne ukončí postupně karanténu i ostatní třídy, doplnila na stránkách školy ředitelka Soňa Pavelková. Děti dostanou 27. září před státním svátkem ředitelské volno.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 358 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (133), následuje jižní Plzeňsko (52), Domažlicko (43), severní Plzeňsko (42), Rokycansko (35), Klatovsko (33) a Tachovsko (20).

Denní nárůsty počtu nových případů covidu-19 v kraji za poslední týden kolísaly mezi třemi a 44. Nejvíce přibylo ve čtvrtek, 44, což je v kraji nejvyšší denní nárůst od 17. května. Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 99 700 lidí, zhruba 16,9 procenta obyvatel kraje. Zemřelo dosud 1922 nakažených, naposledy v úterý 14. září. Za srpen zemřeli tři nakažení, v červenci rovněž. Nejvíc obětí bylo na vrcholu pandemie v březnu - přes 500.

Tempo očkování v kraji dál zpomaluje

 Za uplynulý týden zdravotníci naočkovali 4042 lidí, o týden dřív 4983 lidí, v předchozích týdnech 8726 a 13.370. Za uplynulý týden dostalo první dávku 1576 lidí, čtvrtina volila jednodávkovou vakcínu Janssen, a má tedy očkování ukončené. V kraji dál funguje očkování bez registrace, dál pracují i mobilní týmy. Činnost postupně utlumuje velkokapacitní očkovací místo v Plzni, které už nepodává první dávky dvoudávkových vakcín. Očkuje už jen druhé dávky a ve vyhrazených termínech bez registrace jednodávkovou vakcínou. Činnost ukončí centrum 28. září. Od konce loňského roku zdravotníci v kraji podali 635 561 dávek vakcín, očkovali 326 720 lidí, 55,2 procenta obyvatel kraje. Očkování má ukončeno 318 911 lidí, tedy skoro 54 procent obyvatel kraje, z toho 10 070 lidí má jednodávkovou vakcínu Janssen a 308 841 lidí podstoupilo očkování některou z dvoudávkových očkovacích látek.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň, Krajská hygienická stanice, Janssen Pharmaceutica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve FN Plzeň pečují o šest covidových pacientů, čtyři z nich nemají očkování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.