Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plzeňský hospic, jediný kamenný v kraji, má novou ředitelku

Novou ředitelkou Hospice svatého Lazara v Plzni bude od 1. října Jiřina Helíšková, která přijde z Oblastní charity Sušice. Z jediného "kamenného" hospice v Plzeňském kraji tak po více než čtyřech letech odchází po vlastním rozhodnutí Jan Souček, řekl mluvčí hospicu Viktor Glier. "Je to pro mě možnost, jak být užitečná v organizaci, o jejímž smyslu jsem hluboce přesvědčena," řekla nová ředitelka.

Hospic sv. Lazara s 28 lůžky, jehož pracovníci za 21 let existence pomohli přes 4000 umírajícím z celého Plzeňského kraje, byl loni a letos rozsáhle rekonstruován za více než deset milionů korun. Plzeň, která budovu ve Sladkovského ulici upravila pro účely hospice v 90. letech, získala na opravu státní dotaci přes 4,5 milionu Kč.

Podle radního Davida Šloufa (ODS) šlo hlavně o výměnu dvou velkých lůžkových výtahů, které byly na konci životnosti. Stavebníci zrekonstruovali obě výtahové šachty, vybudovali bezbariérovou toaletu a hlavní vchodové dveře s automatickým otevíráním. Kvůli stavebním úpravám se hospic na několik měsíců přestěhoval do krajské nemocnice v Rokycanech.

Aby mohlo město požádat o státní dotaci z Národního rozvojového programu mobility pro všechny, muselo připravit i bezbariérovou trasu k objektu. Zpracovalo studii úprav zastávek trolejbusu na bezbariérové i přilehlých komunikací.

Plzeňský kraj, který dotuje ročně hospic milionem korun, mu loni kvůli výpadku příjmů vinou oprav dal 1,6 milionu Kč a letos 2,3 milionu. Podle krajské radní Mileny Stárkové (ČSSD) přidá Plzeň 2,6 milionu Kč, což by mělo pokrýt náklady na péči. Činnost hospice hradí zčásti zdravotní pojišťovny, zčásti klienti a jejich příspěvky na péči. Kraj dále dotuje dva mobilní hospice v Plzni a Tachově.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, sociální, správa, personální, Plzeň, Plzeňský kraj, Jan Souček, Oblastní charita Sušice, ODS, Milena Stárková, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský hospic, jediný kamenný v kraji, má novou ředitelku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.