Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Plzeňsku není dobrá voda v Českém údolí a v půlce Hracholusek

V přehradě České údolí u Plzně a v polovině přehrady Hracholusky na Butově od železničního mostu nahoru není kvůli velkému množství sinic voda vhodná ke koupání. V druhé polovině Hracholusek k hrázi má ale voda stále velmi dobrou kvalitu, řekl hydrobiolog Jindřich Duras. Hygienici zjistili minulý týden vodu nevhodnou ke koupání ve Strážově na Klatovsku. Také biotop Blovice na jihu Plzeňska vykazuje zhoršenou jakost vody. Ostatní sledovaná koupaliště jsou podle nich ke koupání stále vhodná.

V dolní části Hracholusek od silničního mostu ke hrázi se kvalita vody drží ve velmi dobré kvalitě. "Průhlednost vody je tam mezi třemi a dvěma metry," řekl Duras. Naopak oblast Butova je už pod nadvládou sinic a koupat by se tam lidé určitě neměli. "Je to důsledek suchého roku, kdy přitéká málo vody. Takže ty živiny nedotečou až k hrázi, ale jsou spotřebované hned v té horní části, kde se sinicím dobře daří a je jich tam také nejvíce," uvedl Duras.

V bolevecké rybniční soustavě v Plzni jsou rybníky bez sinic. "Přestože zaznamenáváme výrazný nedostatek vody, tak kvalita je stále velmi dobrá," uvedl Duras. V Boleveckém rybníku, který je na tom nejhůře, chybí do přelivu téměř metr vody, její průhlednost je ale kolem tří metrů, což je pro plavání ideální. Plavci ale musejí počítat s tím, že přijdou do kontaktu s vodními rostlinami, které správci průběžně kosí.

Kvalitní voda je tradičně v Kamenném a Šídlovském rybníce, dobré podmínky má i přes nižší průhlednost Třemošenský rybník. V Seneckém rybníku chybí už dva roky od odbahnění 1,5 až 1,7 metru vody. "Na malé ploše se tak koupat dá, ale je to spíše nouzovka. Kvalita vody tam není zlá," uvedl Duras. Dalším rybníkům nad Seneckým chybí 20 centimetrů vody. Kvalitní koupání je také v Košuteckém jezírku.

Autoři

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Plzeňský, Plzeňský kraj, koupání, České Údolí, Plzeň, Butov, rybník, okres Klatovy, Strážov, Blovice, Hracholusky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Plzeňsku není dobrá voda v Českém údolí a v půlce Hracholusek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.