Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Obyvatelé Plzeňského kraje mají velký zájem o bezplatné antigenní testování

Na 13 místech začalo dnes v Plzeňském kraji bezplatné antigenní testování veřejnosti na covid-19. Kapacita míst je minimálně 1000 testů denně. Zájem je výrazně vyšší než u testování učitelů, které naopak v pátek končí. Na všech místech dohromady už si rezervovaly termín tisíce lidí.

"Zájem je zatím výrazně vyšší než u učitelů. Vypadá to, že zbytek populace je ukázněnější," řekl dopoledne ředitel krajských hygieniků Michal Bartoš. Podle něj je třeba brát s rezervou informace o obsazenosti termínů, protože centrální rezervační systém, kam jsou připojena všechna odběrová místa v ČR, se spouštěl "naostro" teprve v úterý.

"O víkendu jsou pořád volná místa. A dneska jsme přidávali další hodinu, od pátku se mohou lidé registrovat až do 19:00 a je tam teď hodně volných míst," řekla Gabriela Levorová, mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni. Zařízení začalo testovat od 13:00 v bývalé vojenské nemocnici na Borech.

"V předvánočních termínech je velký zájem," řekl Jiří Kokoška, mluvčí čtyř krajských nemocnic. Rezervační systém spustily 14. prosince a v úterý ráno měly termíny od 18. do 23. prosince z 95 procent obsazené. Lidé se podle Kokočky chtějí o svátcích setkávat s blízkými, často v širší rodině, nebo s ohroženějšími seniory či nemocnými a chtějí udělat maximum pro to, aby nákazu nepřenášeli.

Všechny krajské nemocnice podle Kokošky plánují, že ještě v tomto týdnu navýší kapacity objednávek na odběry na dobu před Vánocemi i během nich. Domažlická nemocnice přidává dnes přes 200 nových termínů, konkrétně na 21., 23. a 26. prosince. Stodská nemocnice přidá do Vánoc obdobné množství, rozšíří odběry na všechny pracovní dny a na víc hodin a 25. prosince. Od 21. do 24. prosince bude testovat denně od 08:30 do 16:30 hodin.

Klatovská nemocnice rozšířila odběrové časy od 21. do 23. prosince a přidala odběry 24. a 26. prosince. "Rokycanská nemocnice od pátku zdvojnásobí průchodnost odběrovým místem," řekl Kokoška. Volná místa se v rezervačním systému objeví ve čtvrtek dopoledne.

Bartoš vyšší zájem vítá. "Uvidíme ale, jak budou antigenní testy spolehlivé. Validita nemůže být logicky stejná jako u PCR testu, záchyt nemusí být tak silný a tak stoprocentní. Ale na druhou stranu se to při tom počtu trochu statisticky vyrovná," uvedl. Člověk s pozitivním antigenním testem a s příznaky se považuje za nakaženého. Při pozitivním testu bez symptomů provedou všechna místa PCR test. "Prioritní pro odběrová místa musí zůstat PCR test. Je naprosto klíčový," řekl Bartoš. Praktičtí lékaři se do testování zapojí jen doplňkově.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky antigenní testy, test na covid zdarma, Vánoce, nemocnice Plzeňského kraje, Plzeňský kraj, PCR Test, Česko, Fakultní nemocnice Plzeň, Klatovská nemocnice, a.s., Stodská nemocnice, a.s., Rokycanská nemocnice, a.s., Domažlická nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Plzeňského kraje mají velký zájem o bezplatné antigenní testování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.