Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Radní Plzeňského kraje budou schvalovat peníze Sušické nemocnici

O finanční pomoci pro Sušickou nemocnici, která patří městu, budou dnes jednat radní Plzeňského kraje. Zařízení má finanční i personální problémy. Na kraji začal pracovat tým, který do tří měsíců zanalyzuje současný stav. Kraj by měl po tři měsíce dávat městu 1,5 milionu korun měsíčně, což pokryje asi polovinu ztráty nemocnice.

"Pracovní skupina pracuje od pondělí analyzuje situaci. Jsou v ní lidé z kraje a starosta (Sušice, Petr Mottl, ODS) určil člověka, který s nimi bude komunikovat. Kvůli situaci, která tam je, nechceme jména členů zveřejňovat, aby nebyly vystaveni tlaku. Nové vedení kraje zatím vše, co slíbilo, splnilo," řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).Všichni museli podepsat mlčenlivost ve vztahu k údajům, s nimiž se setkají. Koordinační skupinu řídí Jan Karásek, šéf krajského odboru zdravotnictví.

Největší problém bude udržet v nemocnici devět z 25 lékařů, kteří už podali výpovědi a mají odejít na začátku prosince. Důvodem je údajně nesoulad s novým jednatelem. "Máme od jednatele příslib, že do půlky příštího týdne má ještě služby zajištěné, hlavně na ARO," řekl Pavel Hais (Piráti), náměstek hejtmana a radní města Sušice; rada města je valnou hromadou nemocnice. Hais s kolegou ji řídili do poloviny září, kdy je rada města nečekaně odvolala. Poté odešlo několik lékařů a zavřela se lůžková chirurgie. Zachování akutní lůžkové péče a návrat jednatelů požaduje občanská iniciativa #ProNasiNemocnici.

Zástupci rady města jednali s lékaři v úterý a ve čtvrtek. "Stále chtějí odejít. Takže je situace kritická, co se týká akutní péče," uvedl Hais. Jednatel musí hlavně zajistit služby po polovině příštího týdne, aby ARO, interna a JIP mohly běžet dál. "A mohl hned následně kraj navrhnout koncepční řešení," řekl. Dotace kraje ale půjdou do nemocnice, jen pokud bude zajištěn její provoz. "Kdyby ho jednatel nebyl schopen zajistit, tak nás bude jako valnou hromadu bezodkladně informovat, aby učinila nějaké rozhodnutí," uvedl. Podle Haise nikdo z města, kraje ani nemocnice nechce, aby skončila.

Hais kvituje postup předsedy krajského výboru pro zdravotnictví Richarda Piknera (TOP 09), lékaře Klatovské nemocnice, která podle hejtmanky se sušickou nemocnicí nejvíce spolupracuje a přebírá teď i interní pacienty. Snaží se pomoct a vést dialog, uvedl Hais.

"Už minulé vedení kraje pořád tlačilo, abychom nemocnici začlenili pod Nemocnice Plzeňského kraje. Ale ODS byla striktně proti. Říkal jsem: Jak to vysvětlíte občanům, že do Domažlic dáváme třeba 60 milionů, a tady nic a přitom je to úplně stejné," uvedl první náměstek hejtmanky a bývalý hejtman Josef Bernard (STAN). Starosta Mottl vidí jako nejlepší a systémové řešení provozování nemocnice krajem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, nemocnice, Plzeňský kraj, ODS, lékař, Sušice, rada obce, Ilona Mauritzová, Jan Karásek, Josef Bernard, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslava Langerová

Ale Vy víte dobře,že se Vlček koryta v nemocnici nevzdá a Mottl ho v tom podporuje a zatím necovidoví pacienti umírají doma např. na rakovinu,jako tchán 1.12. 2020 a další 2 lidi v Kašperských Horách.A proč?Protože ve svých těžkých nemocích je nelze převážet směr Klatovy,Strakonice atd. Kdo má tohle na svědomí,že poslední pomoc je záchranka a lékař na mobilu?A pak proslýchá se,že o nemocnici mají zájem Němci...co Vy na to?Jak dlouho ještě budete lhát?Mám sto chutí podat na Mottla,Vlčka a ostatní co podkopali nemocnici v Sušici Trestní oznámení za "Smrt pacientů" co byli 3.10.2020 vykopnuti nedoléčeni z lůžkové chirurgie ze SN....tohle se NESMÍ NIKOMU TOLEROVAT!!!Děkuji za pochopení Langerová Miroslava.

Neděle, 6. prosince 2020, 19:50Odpovědět

Radní Plzeňského kraje budou schvalovat peníze Sušické nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.