Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kritickou situaci v Sušické nemocnici pojede řešit nové vedení Plzeňského kraje

Poprvé vyrazí část nového vedení Plzeňského kraje do terénu už v pondělí a cílem je město Sušice. Tam je potřeba vyřešit kritickou situaci kolem Sušické nemocnice, která se dostala do finančních i personálních problémů. Nemocnice je v majetku města, ale kraj na její provoz ročně přispívá nemalými částkami. Část občanů Sušice si přeje, aby nemocnice zůstala městu, další část by chtěla, aby ji zřizoval kraj.

"Musíme tam dát nějaké jednoznačné usnesení k tomu, aby lékaři neodešli, protože jinak na konci měsíce končí," uvedl sušický radní a nový krajský náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti). Právě Hais se svým kolegou řídil nemocnici do poloviny září, kdy je rada města na návrh dozorčí rady nečekaně odvolala. Odůvodnila to nákladným provozem nemocnice. Poté odešlo několik lékařů a zavřela se lůžková chirurgie. Proti odvolání protestovali občané i opozice, aktivisté chtějí referendum.

Podle Haise chce teď odejít sedm až devět lékařů, z nichž nejdůležitější jsou doktoři z oddělení ARO. "Pokud nebude ARO, tak by nemohla běžet ani chirurgie, ani do budoucna interna, protože by to už byla spíše geriatrie. Současní lékaři bez ARO fungovat nebudou," uvedl.

„Zanalyzujeme současnou situaci v pracovní skupině, nejlepší řešení ve prospěch, lidí, nemocnice, lékařů a personálu se pak budeme snažit naplnit. Jedeme do Sušické nemocnice už v pondělí s vedením kraje. Chceme zabránit odchodu lékařů, jsme připraveni nemocnici jako kraj finančně podpořit,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS), která se na kraji bude zabývat i oblastí zdravotnictví. Do Sušice pojede také její první náměstek Josef Bernard ze STAN.

„Myslím, že variant řešení je víc. Například se otevírá do toho vtáhnout okolní obce, které by pomáhaly s financováním," uvedl Hais. Musely by pak zřejmě získat vlastnický podíl v nemocnici a domluvit se, kolik by dával kraj, město a obce. „Aby se tohle povedlo, musíme zajistit, aby tu lékaři vydrželi, protože pod současným vedením odmítají pracovat,“ konstatoval Hais. Chce v pondělí jednoznačně slyšet od ředitele nemocnice, zda je schopen zajistit provoz v dalších měsících. Podle Haise by odchod lékařů nejlépe odblokovalo, pokud by se našel ředitel, jehož by akceptovali doktoři, kteří by pak hned stáhli výpovědi.

O zachování Sušické nemocnice dlouhodobě bojuje také Občanská Iniciativa Pro Naši nemocnici. Ta se přiklání k zachování kontroly města nad svým majetkem a vícezdrojovému financování. "V krátkodobém horizontu považuje Občanská Iniciativa za klíčové odvolání Jiřího Vlčka z pozice ředitele/jednatele Sušické nemocnice. Jeho působení ve funkci považujeme za hlavní příčinu neutěšené personální situace a hromadného odchodu lékařů, zdravotního a pomocného personálu nemocnice," řekl mluvčí iniciativy Lukáš Potužák.

Mezi další požadavky patří například zachování akutní lůžkové péče, tedy lůžkové chirurgie, JIP nebo ARO a funkční plnohodnotné interny. Dále chtějí představitelé občanské iniciativy návrat obou odvolaných jednatelů a každý rok alespoň 25 milionů Kč z rozpočtu města na provoz a vybavení nemocnice.

Zhruba před deseti dny začal v Sušici sběr podpisů pro možné vyhlášení referenda o zachování Sušické nemocnice a odložení výstavby sportovní haly. Za pouhých sedm dní se sušickým občanům podařilo získat 2230 podpisů, což představuje 25 procent oprávněných voličů. K podání návrhu na vyhlášení referenda bylo nutné sesbírat 20 procent podpisů. Město má na posouzení návrhu 15 dní. K dalšímu osudu nemocnice se občané budou mít možnost přímo vyjádřit pomocí lidového hlasování, které se musí konat do 90 dnů od vyhlášení.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, zastupitelstvo Plzeňského kraje, odchod lékařů, odvolání jednatelů, hejtmanka Mauritzová, nemocnice, lékař, Plzeňský kraj, Sušice, referendum, Česká pirátská strana, Jiří Vlček, Josef Bernard, Ilona Mauritzová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kritickou situaci v Sušické nemocnici pojede řešit nové vedení Plzeňského kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.