Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Další zemětřesení ve vedení krajské hygieny, ministerstvo zdravotnictví odvolalo ředitele

Rošáda ve vedení Krajské hygienické stanice (KHS) v Plzni! Už podruhé během koronavirové pandemie se mění ředitel krajské hygieny. Z rozhodnutí kárné komise ministerstva zdravotnictví byl ve středu odvolán Přemysl Tomašuk, zastupovat ho bude zatím Michal Bartoš. Ten už má zkušenosti s vedením hygieny během první jarní vlny pandemie.

Sedmdesátiletý Přemysl Tomašuk končí nejen ve funkci ředitele, ale i v práci na hygieně a odchází do penze. „Ve středu bylo rozhodnutí doručeno do datové schránky mého advokáta, když ho otevřel, nabylo doručením moci a bylo právoplatné. Odvolání už není možné. Já jsem požádal státního tajemníka o ukončení služebního poměru a on mi vyhověl,“ konstatoval k aktuální situaci Přemysl Tomašuk.

Krajská hygienická stanice v Plzni zažila loni zemětřesení poté, co byl narychlo odvolán z funkce ředitele právě Přemysl Tomašuk kvůli podezření ze závažných pochybení. Soud však konstatoval, že jeho propuštění nebylo v souladu se zákonem. Od 25. července letošního roku znovu naplno převzal Tomašuk vedení krajské hygieny. Tu mezitím vedl Michal Bartoš, který se teď opět vrátil do čela krajské hygieny.

Loni v srpnu přišel Tomašuk o funkci na základě kontrol, které měly shledat nezákonné jednání. Šéf hygieny údajně svévolně rozdával některým svým podřízeným odměny a také je přeřazoval do vyšších platových tříd. Podle auditů měl způsobit způsobil škodu většího rozsahu. Kárná komise proto zahájila řízení pro zvlášť závažné provinění a navrhla Tomašuka okamžitě propustit. Městský soud v Praze však rozhodl, že výpověď nebyla v souladu se zákonem a Tomašuk se vrátil na svůj post. 

"Já jsem byl odvolán, že jsem způsobil organizaci škodu ve výši 33 000 korun tím, že jsem schválil nesprávně formulované odůvodnění, které udělal vedoucí pracovník řadové zaměstnankyni, a potom že jsem schválil zvýšení osobních příplatků o 1000 korun u čtyř zaměstnanců," uvedl Tomašuk. Že by pracoval dál na KHS na jiné pozici podle něj nepřichází v úvahu. Už před rokem chtěl prý odejít do důchodu, ale když byl zproštěn služby, začal se bránit.

Prozatímní šéf hygieny Michal Bartoš se zatím k návratu do čela KHS více nevyjadřoval. „Snažím se zatím zorientovat v situaci. Jsem zatím pověřený vedením, bude výběrové řízení na ředitele, nevím, jestli se přihlásím," řekl Bartoš.

A aby toho nebylo málo, před týdnem oznámil odchod z Krajské hygienické stanice v Plzni hlavní epidemiolog, profesor Petr Pazdiora. Důvody svého odchodu nesdělil. Hygiena teď vypíše výběrové řízení. Požádal o ukončení pracovního poměru po 40 letech práce zhruba k 25. listopadu. Nelze ovšem vyloučit, že teď po odvolání ředitele Tomašuka své rozhodnutí přehodnotí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky odvolaný ředitel hygieny, Krajská hygienická stanice, odchod hlavního epidemiologa, změna na postu ředitele KHS, hygiena, Plzeň, Datová schránka, Petr Pazdiora, Městský soud v Praze, ministerstvo zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další zemětřesení ve vedení krajské hygieny, ministerstvo zdravotnictví odvolalo ředitele  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.