Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejvíce škol uzavřel koronavirus v Plzeňském a Středočeském kraji

Počet žáků a učitelů, u kterých se prokázala nákaza covidem-19, je v současnosti zhruba třikrát vyšší, než byl 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 2057 z nich. Zcela nebo i jen částečně se kvůli tomu uzavřelo 480 škol, zatímco 11. září jich bylo takto zasaženo 247. Nejvíce škol se podle informací ministerstva zdravotnictví zcela uzavřelo ve Středočeském a Plzeňském kraji. 

V Česku je podle dat ministerstva školství zhruba 11 tisíc mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Chodí do nich přibližně 1,8 milionu dětí a mladých lidí, které vyučuje kolem 169 tisíc pedagogů. Podle statistik ministerstva zdravotnictví bylo k pátku 25. září zavřeno 100 škol, o dva týdny dřív jich bylo 39. Ve Středočeském kraji uzavřeli hygienici k pátku 34 škol a v Plzeňském kraji 33. Devět bylo zavřeno v Jihočeském kraji, sedm v Pardubickém, po čtyřech školách ve Zlínském kraji a na Vysočině, po třech v krajích Jihomoravském a Ústeckém, dvě v Moravskoslezském a jedna v Karlovarském.

Covid-19 se k 25. září potvrdil u 624 pedagogů a 1433 žáků. O 14 dnů dřív uváděly statistiky 193 učitelů a 393 žáků. Kompletní přehled o počtu vyučujících a dětí v karanténě ministerstvo nemá, chybí mu údaje z Jihočeského kraje. V součtu ostatních regionů bylo v pátek v karanténě 3622 učitelů a 15.115 dětí.

Alespoň jeden nakažený člověk se podle ministerstva zdravotnictví vyskytl v 368 základních školách, ve 132 gymnáziích a dalších 213 středních školách. Nákaza se objevila také ve 121 mateřských školách či dětských skupinách, ve 23 vysokých nebo vyšších odborných školách, v 18 základních uměleckých školách a v sedmi dětských domovech či domovech mládeže.

Na začátku školního roku informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO) zhruba o dvacítce škol, které se kvůli výskytu nákazy neotevřely. Počty nakažených od té doby začaly v celé ČR výrazně přibývat. Aktuálně je nemocných 33 466 lidí. 

Kvůli šíření koronaviru platí od 17. září na druhém stupni základních škol, ve středních a vysokých školách nosit povinně roušky i při výuce s výjimkou tělocviku, zpěvu či hry na dechové nástroje. Na prvním stupni platí nadále povinnost roušek ve společných prostorech mimo třídy, tedy například na chodbách či v šatnách. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s Plagou v úterý naznačili, že se od pondělí příštího týdne na dva týdny zavřou střední školy v nákazou hůře postižených regionech.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, nákaza, nemocní učitelé, nemocní žáci, zavřené školy, koronavirus, COVID-19, Středočeský kraj, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, infekční onemocnění, Plzeňský kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Robe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce škol uzavřel koronavirus v Plzeňském a Středočeském kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.