Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Adam Vojtěch rezignoval na post ministra zdravotnictví

, aktualizováno 21. září 2020, 9:30

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se rozhodl po necelých třech letech odstoupit z funkce. Novinářům dnes řekl, že premiérovi Andrej Babišovi (ANO) už předal rezignaci. Poslancem zůstává. Uvedl, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie koronaviru, která v posledních dnech nabírá na závažnosti.

Adam Vojtěch řekl, že za jeho éry se podařila řada změn ve zdravotnictví dokončit nebo nastartovat. Je přesvědčen, že udělal maximum pro zvládnutí epidemie nemoci covid-19. "Nemám se zač stydět," řekl. Opozice k odchodu ministra zdravotnictví vyzývala kvůli nezvládnutí epidemie opakovaně.

Řekl, že za jeho éry se podařila řada změn ve zdravotnictví dokončit nebo nastartovat. Z věcí, které se mu za necelé tři roky ve funkci podařily, jmenoval zahájení elektronizace zdravotnictví, reformy psychiatrické péče nebo budování sítě urgentních příjmů v nemocnicích. Podařilo se podle něj také zastavit úbytek zdravotních sester nebo vrátit význam dohodovacímu řízení mezi zdravotními pojišťovnami a jednotlivými segmenty zdravotní péče, ve kterém se rozdělují prostředky z veřejného zdravotního pojištění.

Opozice k odchodu ministra zdravotnictví vyzývala kvůli nezvládnutí epidemie opakovaně. Vojtěch poděkoval premiérovi, že mu dal důvěru řídit resort zdravotnictví.

Premiér Andrej Babiš (ANO) poděkoval Adamu Vojtěchovi (za ANO) za práci v čele ministerstva zdravotnictví. Na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie zvládl podle Babiše "neuvěřitelně". Kdyby veškerou svou energii nemusel Vojtěch vynaložit na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví, soudí premiér.

"Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít. Děkuju mu. Za vše. A přeju mu v životě i další kariéře jen to nejlepší," napsal Babiš. Vojtěch je podle premiéra slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk.

Na Vojtěchovu rezignaci reagovali další politici. Podle šéfa ODS Petra Fialy se v otázce pandemie covidu-19 zkompromitoval Vojtěch už v lednu, jeho dnes oznámená rezignace je tak opožděná o osm měsíců a v jeho osobě odchází premiérův oblíbenec, který toho ale ve funkci dokázal jen velmi málo. Od Babiše očekává, že nového ministra navrhne rychle, aby zabránil dalším zmatkům.

Šéf lidovců Marian Jurečka na twitteru Vojtěchovo rozhodnutí ocenil. Ministr svůj krok vysvětlil tím, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie, která v posledních dnech nabírá na závažnosti. „Myslím, že jeho krok byl logickým vyústěním situace posledních týdnů. Nicméně destabilizace na ministerstvu zdravotnictví je problém posledních měsíců," napsal Jurečka.

Například odchody odborníků z ministerstva a týmů pracujících na zvládání epidemie podle Jurečky dopadají i na Babiše. "Ten často do práce ministra zasahoval a takový stav není nikdy dlouhodobě udržitelný. V této krizové době je destabilizace na tak klíčovém resortu velmi špatnou zprávou," dodal. Za nutné považuje, aby nový ministr nebyl loutkou premiéra, ale odborník a manažer, který dokáže situaci řešit.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že se Vojtěch zřejmě od Babiše dozvěděl, že svou práci už nechce dělat. „Situace je vážná, ministr zdravotnictví ji nezvládal a Andrej Babiš před volbami něco udělat musel. Hlavním viníkem ale zůstává premiér, který 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil," uvedla na twitteru. Také podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nese veškerou odpovědnost Babiš. „Dokud bude premiérem, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví,“ uvedl.

Místopředseda STAN Petr Gazdík míní, že Babiš potřeboval najít viníka. „A nějakou oběť své vlastní neschopnosti řešit koncepčně krizové situace,“ napsal na twitteru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úřad vlády ČR

Štítky ministr, zdravotnictví, Adam Vojtěch, rezignace, Andrej Babiš, ministr zdravotnictví, ANO 2011, epidemie, pandemie covidu-19, Marian Jurečka, Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: Adam Vojtěch rezignoval na post ministra zdravotnictví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.