Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Ministerstvo zdravotnictví přepočítalo statistiku nemocných s covid-19, je jich mnohem méně

V Česku je podle ministerstva zdravotnictví 3479 aktuálně nemocných covidem-19, o třetinu méně než ráno. Úřad tak výrazně revidoval koronavirové statistiky, ráno uváděl o 1775 případů více. Výrazně se také zvedl údaj o počtu vyléčených, a to z 9590 na 11 423. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo zveřejnilo na svém webu.

Audit počtu vyléčených nařídil tento týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Celkem se v Česku od začátku epidemie nakazilo novým koronavirem 15 273 lidí. V sobotu přibylo 131 potvrzených případů, nejméně od začátku týdne. Dnes byly testy pozitivní zatím v 61 případech.

V Plzeňském kraji za víkend nepřibyl žádný nový případ nákazy, podle hygieniků bylo od začátku epidemie v regionu 701 nakažených. Za víkend ovšem hygyenici čísla zatím neaktualizovali. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí představí systém tří pohotovostních stupňů opatření proti šíření nového koronaviru. Stupně nového "semaforu" budou vyhlašovány podle regionů a každý bude znamenat konkrétní opatření pro ochranu veřejného zdraví i například pokyny nemocnicím ohledně přípravy na potenciální nápor nemocných.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) očekává, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vládě v pondělí představí plán opatření pro případ zvyšování počtu nakažených koronavirem. Podle Hamáčka by lidé měli vědět, jaká opatření mohou očekávat, pokud se epidemie bude dál šířit. Hamáček také uvedl, že projekt chytré karantény pod ministerstvem zdravotnictví nefunguje tak, jak má. Jeho realizace by se proto mohla opět ujmout armáda.

Ministerstvo zdravotnictví chce zřídit páteřní síť laboratoří pro testování lidí na covid-19, která bude fungovat sedm dní v týdnu. Nyní se často stává, že soukromá zařízení si o víkendu berou volno. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na podzim by se podle něj do odebírání vzorků na covid měli zapojit i praktici. Dodal, že ze 134 nových míst na krajských hygienických stanicích je zatím obsazeno pět, ale výběrová řízení nebyla ukončena a jasno bude v srpnu.

K tomu, aby v říjnových krajských a senátních volbách mohli hlasovat i lidé v karanténě kvůli koronaviru, je podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka třeba změna zákona. Parlament by ji mohl projednat v srpnu či v září ve zrychleném režimu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, ministr zdravotnictví, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Adam Vojtěch, Jan Hamáček, ANO 2011, epidemie, Plzeňský kraj, Volby do Senátu Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zdravotnictví přepočítalo statistiku nemocných s covid-19, je jich mnohem méně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.