Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Peníze na odměny pro záchranáře za práci při pandemii dorazí na kraje do konce června

Záchranáři ze zdravotně záchranných služeb (ZZS) by měli dostat v červencové výplatě i jednorázovou odměnu od vlády ve výši 120 tisíc korun za práci v době epidemie covid-19. Na základě jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) to potvrdila plzeňská poslankyně a členka sněmovního výboru pro zdravotnictví Ilona Mauritzová (ODS).  

Peníze už měli dostat záchranáři daleko dříve, ale zatím se tak nestalo. O slíbenou a stále nevyplacenou odměnu pro záchranáře se proto začal zajímat zdravotní výbor. „Už 29. dubna jsme iniciovali přes ministra zdravotnictví vládu, aby schválila finanční prostředky i pro záchranáře, což se následně stalo. Vláda to schválila ve formě 3x40 tisíc, tedy 120 tisíc pro zdravotnického záchranáře. Nebylo to pro jiné, například THP pracovníky záchranek,“ řekla poslankyně Ilona Mauritzová.

„Mrzelo nás, že peníze k záchranářům stále nepřišly, ptali jsme se proto, kde jsou. A bylo nám řečeno, že ministerstvo financí už je uvolnilo, do konce června by peníze měly přijít na kraje. Peníze potom budou kraje jako zřizovatelé záchranných služeb posílat na jednotlivé záchranné služby, aby je zaměstnanci mohli dostat v červenci k výplatě,“ řekla poslankyně. Za tento další postup už podle jejích slov neručí ministerstvo zdravotnictví. To už je plně v kompetenci krajů.

„Důležité je to, že do 30. června by měly peníze na kraje doputovat. To nám řekl ministr, že se bude snažit, aby tam byly,“ řekla Mauritzová. Odměna bude vyplacena jednorázově a podléhá samozřejmě ještě zdanění. „Mrzí mě pouze jedna věc, že neprošel náš návrh na to, aby peníze dostali i studenti zdravotnických oborů a medici, kteří také v době pandemie pomáhali ve zdravotnických zařízeních. Nějakou odměnu mohli dostat,“ dodala poslankyně Ilona Mauritzová.  

Celkem poskytne vláda na odměny záchranářům 840 milionů korun. Peníze na odměny lékařům a dalším zdravotníkům pošlou zdravotní pojišťovny na základě kompenzační vyhlášky, pracovníky v sociálních službách odmění MPSV. Zaměstnanci v lůžkových zařízeních sociálních služeb mohou dostat podle míry rizika a odpracovaných hodin odměny 10, 20, nebo 40 tisíc korun za měsíc. Další peníze dostanou ZZS za provoz mobilních odběrových týmů, které jezdily testovat pacienty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zdravotně záchranná služba, záchranáři, odměna, covid-19, Ilona Mauritzová, peníze, vláda, zdravotnická záchranná služba, Adam Vojtěch, ODS, ANO 2011, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze na odměny pro záchranáře za práci při pandemii dorazí na kraje do konce června  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.