Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prodejci zneužili epidemie, na eshopech nabízeli zázračné doplňky stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila devět případů zneužívaní epidemie. Prodejci nabízeli doplňky stravy, kterým se léčebné účinky připsat opravdu nedají. Od začátku pandemie se jedná už o desítky poodbných eshopů, které zneužívají strachu z možného onemocnění koronavirem.

Už od začátku nouzového stavu se vyrojilo několik prodejců, kteří se chtěli přiživit ze strachu z možného nakažení koronavirem. Celkem už inspektoři napočítali 39 těchto případů. Vesměs šlo o doplňky stravy prodávané na internetu.

,,Tito prodejci nabízeli produkty prostřednictvím zakázaných léčebných tvrzení, a to uváděním údajných účinků proti koronaviru. Doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům,“ uvedl mluvčí Potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Reklamy se nacházely jako odkazy na hojně navštěvovaných webech nebo na stránkách zabývajících se prodejem vyloženě doplňků stravy. Jiné servery jako www.pilulka.cz  s ničím nelenily a rovnou zde byla připravena podkategorie „Koronavirus“ Všichni prodejci měli jedno společné – nepovolená tvrzení jako e-shop www.obezin.cz. „S českým ovocem proti koronaviru, „ochrání před nákazou“. Někde se vůbec nerozpakovali a slibovali stoprocentní ochranu jako stránka www.avita.top „Balík antivirus, 100% prevence nemocí,“ píše se u jednoho z doplňků.

Celkem takto inspektoři odhalili 9 nových případů zneužívání virové epidemie. Všechny čeká řízení a nejspíš se pokutě nevyhnou.

,,Inspektoři aktuálně šetří další případy podezření na použití nepovolených léčebných tvrzení u doplňků stravy právě v návaznosti na virovou epidemii. Inspekce se bude kontrole používání nepovolených léčebných tvrzení tohoto typu u doplňků stravy věnovat i dále,“  dodal Kopřiva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com / SZPI

Štítky COVID-19, SZPI, potravinářská inspekce, koronavirus, kontrola, zneužívání epidemie, doplněk stravy, epidemie, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodejci zneužili epidemie, na eshopech nabízeli zázračné doplňky stravy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.