Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na krizovou linku plzeňské charity volají živnostníci i samoživitelky, hledají oporu

Třetina lidí, kteří v západních Čechách v minulých dvou týdnech volali na krizovou linku Diecézní charity Plzeň, hledala především oporu v krizových situacích vzniklých za nouzového stavu. Pracovníci, kteří nonstop linku provozují, zaznamenávají u volajících rostoucí napětí v rodinách i zvyšující se množství případů domácího násilí. Novinářům to řekl mluvčí diecézní charity Petr Šimek. Podle něj roste i zájem o duchovní rozhovory s kněžími, jež charita též nabízí.

Podle vedoucí charitní terénní krizové služby Lady Vlčkové lidé volají z mnoha důvodů. Podnikatelé a živnostníci mají obavu ze ztráty výdělku a strach, že nedokážou splácet úvěry, podobně jsou na tom lidé propuštění z práce. Volají také matky, které mají plno povinností. Starají se o domácnost, mají vzdělávat děti a často se neorientují v tom, co s dětmi mohou venku dělat a co ne. Roste napětí mezi partnery. "Senioři se nezřídka svěřují s obavou, že už nikdy neuvidí své děti nebo vnoučata. V domácnostech i napříč generacemi se zhoršují vztahy mezi lidmi uzavřenými na několika metrech čtverečních," shrnula Vlčková.

Partnerské vztahy jsou podle ní vyhrocené a procházejí zátěžovým obdobím. "Partneři nyní nemohou využívat některé obranné či úlevové mechanismy, na které byli v minulosti zvyklí. Muž si dříve mohl třeba jít popovídat s přáteli do hospody, žena na kafíčko s kamarádkou," řekla Vlčková. Krizoví interventi se věnují i řešení domácího násilí, které má mírně narůstající frekvenci a bylo hlavním tématem téměř desetiny hovorů.

Často lidem ke zklidnění pomůže i jen rekapitulace základních informací souvisejících s epidemií koronaviru nebo bližší vysvětlení vládních opatření. "S volajícími hledáme zdroje, které má každý v sobě, jež by pomohly překlenout těžké období. Pomáháme lidem usnadnit prožívání a najít v každém kousek naděje, aby se zvýšila jeho schopnost krizi zvládnout," dodala Vlčková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adriana Jarošová / MMP

Štítky koronavirus, diecézní charita, krizová linka, pomoc, charita, Plzeň, Západní Čechy, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na krizovou linku plzeňské charity volají živnostníci i samoživitelky, hledají oporu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.