Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Protonové centrum pacientům pomáhá i s nádory krčních mandlí

PR článek

Protonové centrum tento rok započalo již 12. rok klinického provozu. Za tuto dobu se zde léčilo přes 11 000 pacientů. Během své existence se stalo uznávaným centrem pro protonovou léčbu u nás i široko za hranicemi České republiky. Špičkových výsledků protonová léčba dosahuje při léčbě mnoha nádorových onemocnění, velmi vhodná je také pro nádory v oblasti hlavy a krku. K těm patří i nádorové onemocnění krčních mandlí.

Nádor krční mandle neboli tonsily sice nepatří mezi nejčastější onkologické diagnózy, ale jeho incidence (počet nových případů) v posledních letech enormně narůstá. Zatímco v roce 2010 se vyskytovalo 309 případů na 100 000 osob, v roce 2021 se počet nově diagnostikovaných pacientů téměř zdvojnásobil.

Dříve tyto nádory postihovaly spíše lidi staršího věku a jejich příčinou bylo především poškození sliznice dlouhodobým užíváním alkoholu, kouřením, či žvýkáním tabáku. V současnosti se však stále častěji s tímto onemocněním potýkají i mladí lidé. Za nárůstem počtu nových pacientů stojí především infekce lidským papilomavirem HPV 16 (human papillomavirus).

Nejvýznamnější prevencí infekce HPV je očkování. Vakcinace je v České republice pro všechny děti od 11 do 15 let hrazena z veřejných zdrojů. Existuje více než 100 typů HPV virů, nejméně 14 z nich je klasifikováno jako vysoce rizikových a mohou vyvolat celou řadu dalších onkologických onemocnění.

Příznaky rakoviny krční mandle

Rakovina krčních mandlí je bohužel zrádná v tom, že bývá často dlouhou dobu bezpříznaková, a pokud už se projeví, lze si její symptomy snadno splést s obyčejným zánětem. V porovnání s ním se ale v případě nádoru potíže ve většině případů projevují pouze jednostranně. Nutné je zpozornit vždy, pokud se objeví bolesti v krku a v uších, pocit cizího tělesa v krku, bolestivost při polykání, krev ve slinách, krvácení z dutiny ústní, zduření na krku, ale i zápach z úst.

Léčba rakoviny krční mandle

Nádor krční mandle se v první řadě odstraňuje chirurgicky, u části pacientů je po operaci indikována tzv. zajišťovací léčba, chemoterapie, pooperační ozařování nebo jejich kombinace. A protože cílem moderní onkologické léčby je zajistit pacientům maximální šanci na vyléčení při minimalizaci vedlejších účinků spojených s léčbou, je právě protonová léčba pro pacienty s rakovinou tonsily tou nejvhodnější.

doc. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D., ředitel zdravotního úseku PTC a vedoucí lékař pro léčbu nádorů hlavy a krku.

Protonová radioterapie krčních mandlí umožňuje dodat do postižené oblasti dostatečně vysokou dávku nutnou ke zničení nádoru a zároveň umožňuje v maximální možné míře šetřit zdravé tkáně a orgány v jejich blízkosti, včetně mozku a míchy. Díky přesnosti protonového svazku je tak možné významně snížit riziko vzniku komplikací a nežádoucích účinků s léčbou spojených.

Protonová léčba rakoviny krčních mandlí umožňuje:

  • Snížit riziko vzniku polykacích obtíží a zachování schopnosti polykání (pacientovi tak díky protonové léčbě nemusí být zavedena vyživovací hadička do žaludku – tzv. PEG).

  • Významně snížit nežádoucí ozáření míchy, a to až o 80 %.

  • Redukovat dávky záření na slinné žlázy (kdy na druhé straně oproti té ozařované pacient dostane nulovou dávku záření na slinné žlázy – díky tomu úplně nepřichází o sliny a netrpí suchostí v ústech).

  • Redukovat dávky záření na zuby a čelisti, a tím snížit riziko zvýšené kazivosti zubů (zejména na druhé straně oproti ozařované oblasti).

  • Významnou redukci nežádoucího záření na další tkáně v dutině ústní (tváře, jazyk) a snížení rizika vzniku zánětů, vředů, píštělí či sekundárních nádorů.

  • Významně snížit riziko vzniku sekundárních nádorů v této oblasti.

  • Významně šetřit imunitní systém díky redukci záření na klíčové buňky v krvi.

Protonové centrum v Praze

Protonové centrum je moderním zdravotnickým zařízením, které léčí onkologická onemocnění protonovou radioterapií. Léčba je pro všechny pacienty hrazena zdravotními pojišťovnami a je tak dostupná všem občanům ČR.

Na Protonové centrum se s žádostí o posouzení zdravotního stavu může bezplatně obracet kdokoli ze všech částí republiky prostřednictvím telefonní linky +420 222 999 000 nebo e-mailu pacient@ptc. Pacient, kterému bude odpovězeno do 24 hodin, nepotřebuje žádné doporučení svého ošetřujícího lékaře.

Péče o pacienta v Protonovém centru je založena na empatickém a lidském přístupu personálu. Ke každému pacientovi zde přistupují velmi individuálně a za všech okolností se snaží pacientovi poskytnout maximum informací, pomoc a podporu v jeho těžké životní situaci. Již při první návštěvě je každému pacientovi přidělen osobní koordinátor léčby. Ten je s pacientem v kontaktu po celou dobu, ještě před zahájením léčby. Pacientovi plánuje schůzky s lékařem, termíny vyšetření i odpovídá na jeho dotazy. V Protonovém centru má také každý pacient vždy pouze jednoho svého lékaře, a to od první návštěvy až do ukončení léčby. Vztah mezi lékařem a pacientem je tak více důvěrný a pacient se může spolehnout, že se vždy setká se svým lékařem, který ho zná a zná i jeho zdravotní stav.

Léčba pacientů s rakovinou krční mandle, ale i většiny ostatních pacientů, probíhá v Protonovém centru ambulantně, tedy bez nutnosti hospitalizace. Pacienti dochází na léčbu každý všední den v předem domluveném čase. I zde se snaží Protonové centrum pacientům vycházet vstříc a léčbu se snaží přizpůsobit jejich časovým možnostem i jejich celkové rodinné situaci. Mimopražským pacientům, pro které by denní dojíždění představovalo problém, je Protonové centrum připraveno pomoci také se zajištěním ubytování. Prostřednictvím Nadačního fondu pro protonovou terapii pacient může být ubytován za velmi výhodných finančních podmínek v hotelu v docházkové vzdálenosti od Protonového centra.

Více informací o léčbě a fungování PTC můžete najít i na webových stránkách

Novinky z Protonového centra můžete sledovat také na sociálních sítích, zejména na facebooku Centrum protonové léčby.

Příběh o pacientovi, který se úspěšně z rakoviny krční mandle vyléčil, si můžete poslechnout zde (Roman Malivánek, Michal Civáň).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky protonové centrum, zdraví, zdravotnictví, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protonové centrum pacientům pomáhá i s nádory krčních mandlí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.