Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj nabídl městu Sušice převzetí provozu nemocnice od ledna 2025. Nezachová ale akutní lůžkovou péči

Převzetí provozu Sušické nemocnice od 1. ledna 2025 nabídl Plzeňský kraj městu Sušice. Zastupitelé schválili návrh smlouvy, která předpokládá bezúplatné převedení nemocnice kraji a její začlenění do systému krajských nemocnic. Plzeňský kraj ve smlouvě městu Sušici garantuje pouze zachování ambulantního provozu, laboratoří, pohotovosti a lůžek následné péče, nikoliv akutní lůžkovou péči. Sušice ale odmítá bezúplatný převod.

„Od této chvíle tak mají budoucí osud nemocnice zcela v rukou zastupitelé města Sušice. Ti buďto smlouvu schválí a potvrdí, že mají zájem na tom, aby od 1. ledna 2025 převzala provoz nemocnice společnost, jejímž jediným společníkem je Plzeňský kraj, anebo ji ponechají dál v současném stavu,“ sdělil k rozhodnutí zastupitelstva hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Záměr o převzetí nemocnice v Sušici a zajištění poskytování zdravotních služeb v jejím areálu krajští zastupitelé schválili s podmínkou, že město Sušice bezúplatně převede (daruje), Plzeňskému kraji movitý i nemovitý majetek, který je ve vlastnictví města Sušice, a ve kterém je provozována nemocnice. Městští zastupitelé musí rozhodnout nejpozději do konce května 2024. Pokud město smlouvu neschválí a podepsanou ji nepošle na kraj, z převodu sejde.

„Smlouva řeší proces převzetí provozu nemocnice krajem, a to s účinností od 1. 1. 2025. Je v ní vymezen zejména rozsah poskytovaných zdravotních služeb, které bude Plzeňský kraj v rámci objektivních možností a dostupných kapacit od 1. 1. 2025 v Sušické nemocnici schopen nyní garantovat a zajišťovat,“ upozornil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

„Je to jen to, co můžeme v tuto chvíli garantovat, co je Plzeňský kraj schopen provozovat. Definujeme minimálně garantovaný rozsah. Jestli se následně vyhodnotí, že budeme provozovat širší rozsah, bude na managementu nemocnice a také na tom, jestli přejdou zaměstnanci. Víc slíbit nedokážeme," řekl Hais. Připomněl, že letos kraj dal nemocnici 5,7 milionu korun na provoz nonstop chirurgické ambulance.

Ve smlouvě obsažený (garantovaný) rozsah péče:
Ambulantní péče:
chirurgie
vnitřní lékařství
gynekologie a porodnictví
praktické lékařství pro děti a dorost
hematologie a transfúzní lékařství – pouze hematologie – laboratoř
klinická biochemie - laboratoř
rehabilitační a fyzikální medicína
radiologie a zobrazovací metody
skiagrafické pracoviště
skiaskopické pracoviště
ultrazvukové pracoviště

Lůžková péče:
následná lůžková péče
Lékařská pohotovostní služba
pro dospělé
pro děti a dorost

Městu se nelíbí stanovený rozsah péče

Místostarosta Sušice Karel Požárek (Sušická veřejnost) novinářům řekl, že se smlouvou osobně souhlasit nebude. Návrh kraje podle něj nezaručuje například nepřetržitý provoz chirurgické ambulance, která má i desítky pacientů za odpolední pohotovostní a noční službu. „Ta smlouva by znamenala hodně výrazné omezení provozu Sušické nemocnice - toho, co ještě poskytuje. Přišli bychom o nonstop provoz chirurgické ambulance, jiné lůžkové oddělení než LDN by nám tam nezůstalo, takže veškeré naše plány na rozvoj by byly zbytečné. Přišli bychom o nonstop provoz komplementu - sono, rentgen, o nonstop provoz laboratoře, která dobře funguje," řekl. Rozsah péče stanovený ve smlouvě by navíc znamenal, že výpovědi by muselo dostat 70 až 80 ze 180 zaměstnanců, tvrdí Požárek.

Nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy, skončila tam už všechna akutní lůžková oddělení. Město na nemocnici ročně dává asi 30 milionů korun. V provozu jsou tam nyní ambulance, laboratoře, sonografie a rentgeny a oddělení následné péče s 80 lůžky. Kromě rozsahu péče se městu nelíbí, že by mělo nemocnici bezúplatně převést kraji. Podle rozboru hejtmanství je to možné. Několik právních názorů, které si nechala vypracovat Sušice, ale podle Požárka říká opak. Město navrhovalo bezplatný pronájem nebo výpůjčku, s tím ale nesouhlasilo hejtmanství.

Kraj v dubnu schválil záměr o provozování nemocnice, následně také zastupitelé Sušice schválili záměr převést nemocnici na kraj. "Je to jediný způsob, jak zachránit Sušickou nemocnici. Jestli se Sušice rozhodne nepřijmout tuto nabídku, stane se město funebrákem té nemocnice," řekl předseda krajského zdravotnického výboru Karel Pressl (ANO a nezávislí).

„V tuto chvíli se nejedná o konsensuální dohodu o převzetí nemocnice. Velmi pravděpodobně schvalujeme návrh, který je deklaratorní, abychom naplnili usnesení, ale navrhujeme smlouvu, která velmi pravděpodobně nebude naplněná," řekl opoziční krajský zastupitel a primář v Klatovské nemocnici Richard Pikner (TOP 09). Požárek nedokázal říci, zda se smlouva dostane na program sušického zastupitelstva ještě v prosinci nebo až na dalším jednání v únoru 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, kraj převezme nemocnici, krajské nemocnice, bezúplatný převod, akutní lůžková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj nabídl městu Sušice převzetí provozu nemocnice od ledna 2025. Nezachová ale akutní lůžkovou péči  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.