Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zabiják vztahu? Problémy s chrápáním řeší léčbou EUC Klinika Plzeň

PR článek

Známe to všichni. V lepším případě z vyprávění, v tom horším z osobní zkušenosti. Nevyhýbá se ani velmi mladým ročníkům, trápí ženy stejně, jako muže – chrápání. Říká se, že více, či méně chrápeme všichni, jen ti šťastnější z nás mají tolerantního partnera se špunty v uších nebo oddělené ložnice.

Chrápající člověk, který ví, že noc s ním na společném loži nebo v jedné místnosti je pro ostatní utrpením, si nese břemeno i mimo vztah. Služební cesty se sdíleným ubytováním, dovolená v kempu, ale i v hotelu, to vše s sebou přináší riziko, že se hned následující ráno obrátí spravedlivý hněv, bezesnou nocí stižených, proti němu.

Zatímco muži daný problém řeší s nadhledem, ženy se s tímto handicapem velice těžce ztotožňují. Soužití, byť krátkodobé, s člověkem, jehož chrápání je intenzivní, snižuje komfort vztahu. Ale – a to je mnohem závažnější problém – ovlivňuje kvalitu života chrápajícího, s přímým dopadem na jeho zdraví. A teď není řeč o občasném chrápání při nachlazení nebo zduřelých sliznicích, které můžeme pozorovat i u dětí.

Pokud ráno vstáváme unavenější, než jsme šli spát, pokud se opakovaně v noci budíme s tím, že nemůžeme popadnout dech, případně s pocitem tlaku na hrudi, přes den jsme podráždění, nervózní, vyčerpaní a to poslední, co nás zajímá, je naše libido, je přesně ten správný moment svěřit se do péče odborníků – ideálně objednat se do spánkové laboratoře, o jejíž služby je napříč republikou čím dál větší zájem.

Jednu z největších spánkových laboratoří v plzeňském regionu vede na EUC Klinice Plzeň plicní lékařka MUDr. Jana Vyskočilová, která je současně hlavním lékařem kliniky, a chrápání vnímá jako fenomén zdravotně-společenský: „Musíme rozdělit dva stupně onemocnění, neboť chrápání je nemoc,  a to tzv. prosté chrápání, které nenarušuje průběh spánku a je tedy problémem spíše pro spoluspáče, a dle intenzity i pro spáče ve vedlejších místnostech. Z pohledu medicínského je závažnějším chrápání doprovázené zástavami dýchání, tzv. apnoickými pauzami. Tyto pauzy se vyskytují dle závažnosti onemocnění i více než 100x za hodinu. Po každé této zástavě dojde k mikroprobuzení, kdy se pacient nadechuje, a tím se mu narušuje hladký průběh spánku.“ 

Pacienti bývají unavení a při neléčení mají časem závažné kardiovaskulární komplikace. Přesné rozlišení tíže nemoci je možné jen vyšetřením pomocí monitorovacího přístroje v domácím prostředí nebo v nemocnici. „Pokud vyšetřením zjistíme spánkovou apnoi vhodnou k léčbě, musíme přistoupit ke komplexní terapii, nikoli tedy JEN k odstranění pauz v dýchání přetlakovým přístrojem. Spánková apnoe je totiž velice často spojena s obezitou, pokud pacient výrazně redukuje váhu, může tím významnou měrou eliminovat i pauzy v dýchání. Na naší klinice řešíme podobné stavy multioborově, tedy pacienty se spánkovou apnoí můžeme doporučit do péče zkušených nutričních terapeutů pod vedením obezitoložky MUDr. Mileny Dolejšové. Funguje to i obráceně - u pacientů, kteří přijdou na obezitologii a deklarují nadměrnou spavost a chrápání, doplňujeme monitoraci k vyloučení spánkové apnoe. Pozitivní výsledky léčby se dostavují velmi rychle,“ dodává MUDr. Jana Vyskočilová.

Do péče spánkové laboratoře, plicních specialistů nebo obezitologie EUC Kliniky Plzeň se můžete svěřit i vy – stačí se jen telefonicky objednat na č.: 378 218 111 (recepce).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky spánková laboratoř, EUC Klinika Plzeň, chrápání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zabiják vztahu? Problémy s chrápáním řeší léčbou EUC Klinika Plzeň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.