Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský kraj se chystá na možné převzetí Sušické nemocnice. Ta se léta potýká s personálními a finančními problémy

Na možné převzetí Sušické nemocnice patřící městu se teď připravuje Plzeňský kraj, který chystá návrh příslušné smlouvy. Bude definovat péči a podmínky provozu zařízení, které má personální i finanční problémy. Po schválení zastupiteli bude kraj čekat na reakci sušického zastupitelstva. Podle náměstka hejtmana Pavla Haise (Piráti), který je zároveň i opozičním zastupitelem Sušice a dříve nemocnici vedl, může kraj zdravotnické zařízení převzít nejdříve od 1. ledna 2025.

"Zanalyzovali jsme si současný stav a připravujeme návrh smlouvy na to, za jakých podmínek a jakou péči jsme tam schopni zajistit. Projde to radou a zastupitelstvem," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Krajští zastupitelé se sejdou 18. prosince a do té doby by se to podle hejtmana mělo stihnout. "Už 12. září se konalo jednání pracovní skupiny, kde zatím neoficiálně zazněly podmínky, za jakých by to tady (kraj) byl schopen provozovat. Jako členovi pracovní skupiny se mi to nelíbilo, nemohou ale mluvit za zastupitele města," řekl sušický místostarosta Karel Požárek (Sušická veřejnost), který byl do konce září šéfem nemocnice a stále ji má v gesci. Podle něj teď bude město čekat, až návrh smlouvy schválí oficiálně vrcholné orgány kraje a poté se k němu vyjádří zastupitelé města.

Podle slov náměstka hejtmana Haise se musí provést inventarizace majetku a bude nutné založit novou společnost s ručením omezeným. "Nebudeme přebírat tu současnou (Sušickou nemocnici s.r.o.), která je pořád zatížená spoustou nejasností. Ale to je bezpředmětné, dokud se město jednoznačně nevyjádří, jestli nemocnici předá kraji zadarmo (za korunu)," uvedl Pavel Hais.

Kraj odmítá bezplatný pronájem nebo výpůjčku, což navrhla Sušice. Město má podle místostarosty k převodu právní stanoviska, která za stěžejní považují rozsah zachované péče, který by měl kompenzovat hodnotu nemovitostí. Podle Haise udělá kraj návrhem smlouvy o převzetí znovu vstřícný krok směrem k městu. "Pak už je to jenom na Sušici," řekl.

Podle memoranda kraje a města může Sušice požadovat od hejtmanství deset milionů korun ročně na krytí ztrát. Začátkem září kraj schválil, že dá nemocnici 5,7 milionu korun na provoz nonstop chirurgické ambulance. "Nejdřív musí schválit smlouvu zastupitelstvo města, které bude až 8. listopadu, a potom bychom měli peníze hned dostat," řekl Požárek. Podle něj zdaleka nepokryjí náklady na ambulanci, které jsou až deset milionů korun. Za mzdy, které stanovil kraj, podle Požárka nikdo do Sušice pracovat nepůjde.

V nemocnici je v provozu ještě oddělení následné péče s 80 lůžky a v pracovní dny do 15:30 interní ambulance. "Požádáme kraj ještě o peníze na částečné pokrytí ztráty interní ambulance," řekl Požárek. Tuto možnost Hais připustil s tím, že zatím kraj žádnou kalkulaci nedostal. Nechceme dávat bianco šek, peníze musí jít na zajištění péče, uvedl.

Od 1. října převzal nemocnici ředitel a jednatel Roman Vanžura, podle Požárka kardiolog se zkušenostmi z vedení nemocnic a klinik. "S provozem se seznamuje už od května. Mám z něj hodně dobrý pocit. Zaměstnanci už ho znají a chápou ho, myslím, jako záruku stabilizace," uvedl. Nemocnice má zhruba 190 zaměstnanců, kteří se podle místostarosty stabilizovali a neodcházejí.

Letos plánuje ztrátu 23 milionů korun, město má v rozpočtu dotaci 30 milionů Kč. "Daří se nám ztrátu postupně snižovat, jednání o vyúčtování loňského roku s pojišťovnami dopadla dobře. Všechna lůžka následné péče jsou obsazená, což pomáhá ztrátu snižovat. A nový ředitel bude jednat s pojišťovnami o dalším navýšení lůžek," řekl Požárek. Kapacita oddělení je 130 lůžek. "Koncem října bude výběrové řízení na dlouhodobou intenzivní lékařskou péči, takže doufáme, že uspějeme," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, radní Plzeňského kraje, pomoc, finanční problémy, pomoc kraje, kraj převezme nemocnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj se chystá na možné převzetí Sušické nemocnice. Ta se léta potýká s personálními a finančními problémy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.