Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Obezita je pandemií 21. století. EUC Klinika Plzeň umí tuto nemoc léčit díky svým specialistům

PR článek

Když zaslechneme slovo pandemie, vybaví se nám automaticky nelehká doba, které v souvislosti s onemocněním COVID-19 v uplynulých letech čelil prakticky celý svět. Zatímco koronaviru se populace v současné době už dokáže bránit, ohrožuje lidstvo jiná pandemie – plíživě, nenápadně a o to zákeřněji. Nabírá na síle již několik desítek let a boj s ní je velmi obtížný. Řeč je o obezitě, která má prokazatelně za následek mnohem více předčasných úmrtí, nežli tomu historicky kdy bylo u jiných onemocnění. Dobrou zprávou je, že známe lék na obezitu – tou špatnou, že značná část populace nevnímá obezitu jako nemoc, není ochotna podstoupit léčbu, a co více, tuto neochotu přenáší dalším generacím.

S problémem obezity se nejvíce potýkají rozvinuté státy, a to včetně těch evropských. „V Evropě trpí nadváhou více než 53 % populace a Česká republika je již nějakou dobu na předních místech tohoto nelichotivého žebříčku. V Čechách šest z deseti dospělých trpí nadváhou, obézní je pak každý pátý. Tradičně bývá tato skutečnost zlehčována a společensky posuzována „pouze“ po vizuální stránce. Přitom samotní lidé, kteří čelí obezitě, obvykle pociťují na vlastní kůži, že kilogramy navíc neznamenají pouze vyšší číslo v konfekční velikosti, ale častější návštěvy lékařů, pohybová omezení, psychické obtíže, dokonce v mnoha případech i nižší šance profesního uplatnění. Ze zdravotních komplikací má obezita za následek zejména násobně vyšší riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění, diabetu druhé typu, onemocnění kosterního a kloubního aparátu, respirační onemocnění a v neposlední řadě také vyšší riziko výskytu nádorových nemocí,“ upřesňuje PaedDr. Tomáš Ulč, MBA, odborník na výživu a nutriční terapeut EUC Kliniky Plzeň.   

Co stojí za obezitou? Příčin je několik – od genetických faktorů, stresujících životních podmínek, nízké míry apelu v oblasti výchovy ke zdravému životnímu stylu, až po přístup k vlastnímu životu jako jedinečné hodnotě. Přitom péče o zdraví by měla být pro každého samozřejmostí. Proč tomu tak není? „Dalo by se říci, že lidé při péči o vlastní tělo přemýšlejí více požitkářsky, čemuž nahrává prostředí, ve kterém žijeme. Rozmazlujeme se hojností a snadnou dostupností chuťově výrazného jídla, pasivním odpočinkem či zábavou spojenou s konzumací alkoholu. Mnoho lidí obhajuje tyto činnosti tím, že se jedná o drobné životní radosti. Rozhodně není nic špatného na občasné odměně, pokud jsou však tyto odměny na denním pořádku, jedná se spíše o cyklus, který si dříve či později vybere svoji daň. Lidské tělo je geniální biologický stroj, který má požadavky, z dnešního pohledu, relativně skromné. Patří mezi ně, pochopitelně, strava, která energeticky a biologicky odpovídá potřebám (přičemž nadbytek poškozuje stejně jako nedostatek), pravidelná fyzická aktivita, která zvyšuje tělesnou zdatnost, duševní hygiena, zdravé sociální vztahy či kvalitní a dostatečný spánek. Sáhněme si každý do svědomí, nakolik tyto základní potřeby uspokojujeme a pokud ne, zasloužíme si odměnu?“ pokládá otázku k zamyšlení PaedDr. Ulč, MBA.

Důležitou zprávou pro nás všechny je, že nikdy není pozdě začít. Většina z těch, kteří se již odhodlali ke změně životního stylu, by vám jistě potvrdila, že každý malý krůček k lepšímu přináší tu správnou odměnu, posílení sebevědomí a snížení zdravotních rizik. Čím dříve se změnou začneme, tím dříve bude přeměna jednodušší a rychlejší. S tím vám může v začátcích pomoci také odborník v oblasti nutriční terapie, který poskytne nejen své know-how, jež pramení ze zkušeností, ale především bude tím, kdo vás bude motivovat, abyste se v cestě za kvalitnějším životem nevzdali. 

Pokud patříte mezi ty, kteří by rádi zapracovali na svých proporcích, ale neví jak na to, nebo mají za sebou opakovaně neúspěšné pokusy, kontaktujte EUC Kliniku Plzeň a objednejte se k našim nutričním specialistům na telefonu: 378 218 111.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto EUC Klinika Plzeň, Pixabay

Štítky obezita, léčba obezity, EUC Klinika Plzeň, odborník na výživu, nutriční terapeut, Tomáš Ulč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obezita je pandemií 21. století. EUC Klinika Plzeň umí tuto nemoc léčit díky svým specialistům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.