Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svrab se v Česku šíří rekordním tempem, nejvíce nakažených je v Plzeňském kraji

Za únor přibylo v Česku 815 lidí nakažených svrabem. Meziročně to představuje nárůst o bezmála 80 procent. Vyplývá to ze statistik Státního zdravotnického ústavu (SZÚ). Nelichotivou přední příčku v počtu nakažených si drží Plzeňský kraj, kde hygienici jen za únor evidovali 98 případů.

Jen v lednu se podle statik SZÚ prokázal svrab u 68 lidí z Plzeňského kraje. V únoru toto číslo vzrostlo na 98 případů. Vysoká čísla nakažených svrabem mají také v Olomouckém kraji (90) a v kraji Moravskoslezském (86).

Podle odborníků je možnou příčinou tak rapidního nárůstu kožního onemocněni celkový pokles imunity populace kvůli vysokým hygienickým standardům. Svůj podíl na tom může mít také migrace a s ní spojená zhoršená hygienická úroveň a také turismus.  

„K poklesu imunity dochází, protože nejsme v kontaktu s původcem onemocnění, tedy zákožkou svrabovou. Je to kvůli léta existujícím hygienickým opatřením a standardům vyspělé společnosti," uvedla pro Českou televizi epidemioložka Kateřina Fabiánová.

Kolektivní přecitlivělost se podle epidemioložky objevuje cyklicky, zhruba jednou za 20 až 30 let, a to v závislosti na míře hygienických standardů a způsobech chování.

Svrab patří mezi nejčastější příčiny nemocí z povolání. 

Nejčastěji se svrab přenáší přímým kontaktem s infikovanou kůží i přes oblečení nebo ložní prádlo. Nemoc se často zaměňuje s ekzémem. V Česku patří svrab k nejčastějším příčinám nemocí z povolání. Postihuje hlavně pracovníky ve zdravotnictví a v sociálních službách. Mezi nejcitlivější skupinu ale patří děti do 14 let, jelikož u nich dochází k rychlému šíření nákazy. 

Jedinou prevencí proti svrabu je dodržování zásad osobní hygieny, mýt si pečlivě ruce, nepoužívat cizí hygienické potřeby a lůžkoviny, pravidelně si prát a žehlit ložní prádlo a vyhýbat se těsnému kontaktu s neznámými osobami. Riziko nakažení svrabem ale není možné zcela vyloučit.

Původcem onemocnění je roztoč zákožka svrabová. Samička si hledá zrohovatělé vrstvy kůže, kam se zahrabe. V kůži si tvoří chodbičky, do kterých naklade dvě až tři vajíčka. Ta se po zhruba čtyřech dnech mění na larvy. V dospělé jedince dorostou do tří týdnů. Infekce se obvykle projeví za čtyři až šest týdnů. Pokud se jedná o opakovanou infekci, může se nemoc projevit i po 24 hodinách.

Mezi příznaky onemocnění patří noční urputné svědění a změny na pokožce, které připomínají ekzém. Často postiženými místy jsou prsty, bradavky, oblast genitálií a podpaží. U dětí jsou to spíše dlaně, plosky nohou, obličej a záda. Nákaza se může projevit i zduřením lymfatických uzlin v podpaží. Pro zmírnění příznaků se doporučují pobyty na čerstvém vzduchu, zvláště pak ve večerních hodinách.

Hygienici doporučují po zjištění infekce veškeré matrace, gauče, křesla, polstrované židle, polštáře, peřiny, deky a podobně vyčistit od infekce například vynesením ven, vyžehlením napařovací žehličkou nebo vysátím vysavačem, který je schopen zlikvidovat roztoče. Nákazu může způsobit i jedna jediná zákožka, a tak je nutné postupovat opravdu důkladně. Od zvířat se svrabem nakazit nelze, může ale dojít k podráždění kůže. Léčba je poměrně jednoduchá a spočívá v přemazávání těla speciálními mastmi, které jsou vázany na lékařský předpis.

V Česku je svrab nejčastějším parazitárním onemocněním. Je nutné, aby lidé vždy vyhledali lékaře. Svrab podléhá ohlašovací povinnosti a dermatologové mají zákonnou povinnost všechny případy hlásit na hygienickou stanici, která zajistí v daném kolektivu veškerá protiepidemická opatření.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 | Zdroj KHS Plzeň

Štítky kožní onemocnění, zákožka svrabová, Státní zdravotnický ústav, dermatolog, svrab

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A to je ještě brnkačka proti tuberkulóze, HIV a dalším nemocem, které se šíří raketově šíří po příchodu ekonomických turistů z Ukrajiny...

Úterý, 21. března 2023, 07:34Odpovědět

Svrab se v Česku šíří rekordním tempem, nejvíce nakažených je v Plzeňském kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.