Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Krajské hygieně v Plzni se po covidových letech výrazně snížily peníze na provoz a zrušilo se pět pracovních míst

Krajské hygienické stanici v Plzni (KHS) se po dvou velmi náročných covidových letech výrazně snížily peníze na provoz. Kvůli reorganizaci musela zrušit pět pracovních míst, všechna, která dostala v době pandemie koronaviru. Hygienická stanice se 135 zaměstnanci po celém kraji je teď na stavu před covidem. Její vedení doufá, že další redukce už nebude, protože za současného stavu agend a kompetencí by naopak potřebovala personálně posílit. Pokud by ale stát některé povinnosti omezil, současný počet lidí by stačil.

"U peněz na platy je to v pořádku, zhruba stejně jako letos. Ale trápí nás prostředky provozní. Tam došlo k výrazné redukci a zápasíme skutečně s problémy typu ceny energií a tak dále," řekl ředitel KHS Michal Bartoš. KHS potřebuje peníze na opravy a údržbu budov, které má v každém ze sedmi okresů. Tady bychom potřebovali opravdu výraznou pomoc, alespoň o 30 až 40 procent víc, uvedl. Méně peněz na provoz postihlo všechny hygienické stanice.

Odchodům lidí kvůli platům se snažila KHS předejít tím, že v době pandemie, kdy měla větší objem peněz na platy, vyplácela třikrát čtyřikrát do roka odměny, lidé mohli pracovat z domova. "Zlepšili jsme techniku, k tomu covid paradoxně pomohl. S čím jsme začínali a co máme teď, to je nesrovnatelné - vozový park, vybavení kanceláří na běžný standard, což u nás zdaleka nebylo," řekl Bartoš. Pokud chce ale stát systém udržet funkční a očekává od něj pomoc v případě dalších zdravotních hrozeb, tak je potřeba do něj investovat dál. "Týká se to všech 2300 hygieniků v celé ČR, což není v měřítku celé státní správy zásadní číslo. Přitom tito lidé mají nepoměrně větší množství kompetencí a povinností, které na ně stát delegoval," dodal.

Snížení počtu míst, peněz na provoz a vybavení se podle Bartoše po dvou letech covidu, kdy všichni pracovali téměř nonstop, zaměstnancům hůře vysvětluje. "A přišlo to v době, kdy si po 20 letech půstu, propouštění a stagnace konečně někdo hygieny začal trochu vážit," uvedl. Kvůli obavám ze změn, které se chystaly, odešlo z KHS v poslední době do deseti lidí. "Mohlo to dopadnout i hůř, protože celé řadě lidí nebo institucí se hygieny z principu nelíbí, takže by rádi využili situace, aby se ořezala co nejvíc. Ale zatím jsme uhájili alespoň ten stav, s nímž jsme do toho covidu vstupovali. Provozně hůř, s platy plus minus stejně," řekl.

KHS by podle Bartoše při současném množství povinností potřebovala personálně posílit. "Za mě by ale byla možná lepší cesta říct si, jestli jsou všechny agendy a kompetence opravdu nezbytné. Já myslím, že ne, že stát zatěžuje občany celou řadou věcí, které nejsou nezbytně nutné," řekl ředitel. Pokud by povinností KHS ubylo, tak by se současným počtem lidí fungovala výrazně efektivněji. "Zkrátit lhůty, věnovat se i efektivnímu dozoru v terénu, netrávit dvě třetiny času v kanceláři, ale opravdu kontrolovat. Odebírat vzorky, sbírat stěry, mluvit s lidmi a nejenom dávat pokuty, ale působit i preventivně, což zejména třeba v potravinářství nebo v oblasti pitných vod provozovatelé oceňují," uvedl.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky krajská hygiena, peníze na provoz, covid, pandemie koronaviru, hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské hygieně v Plzni se po covidových letech výrazně snížily peníze na provoz a zrušilo se pět pracovních míst  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.