Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňští chirurgové ročně operují ročně přes 100 pacientů s rakovinou jater, důležitá je včasná diagnostika

Přes 100 pacientů s rakovinou jater operují ročně chirurgové Fakultní nemocnice (FN) Plzeň. I díky tomu je zdejší centrum jaterní chirurgie největší v Česku. Za operací rakoviny jater sem jezdí pacienti z celé ČR i ze Slovenska. Počet lidí s rakovinou jater stále roste, zvyšuje se ale i úspěšnost operací a množství nemocných, kteří po operaci žijí pět a více let. Pro úspěch léčby je však nutná včasná diagnostika.

K operaci nádoru jater je totiž celosvětově zatím vhodných jen asi 30 procent pacientů. U ostatních se na nádor na játrech přijde pozdě, takže už nemohou být operováni a jsou léčeni jen onkologickou léčbou. Informoval o tom přednosta chirurgické kliniky FN Plzeň Vladislav Třeška. Česku patří v Evropě přední místa ve výskytu rakoviny tlustého střeva, zhruba u 60 procent těchto nemocných se následně objeví metastáze v játrech. Mohou se objevit téměř současně s rakovinou tlustého střeva nebo i s odstupem několika měsíců až dvou let, řekl Třeška. „Až tři čtvrtiny operací rakoviny jater, které chirurgové FN Plzeň ročně provedou, jsou u lidí s metastázemi. Je jich kolem 80. Čtvrtinu všech operací rakoviny jater představují pacienti s primárním nádorem," uvedl Vladislav Třeška.

S jaterními operacemi rakoviny lékaři v Plzni začínali na konci 90. let 20. století jako jedni z prvních. „Tehdy nikdo z ostatních oborů moc nevěřil, že operativa nějak moc pacientům s metastázemi v játrech pomůže. Za poslední roky se situace výrazně mění nejen u nás, ale i celosvětově. Najednou si všichni uvědomili, že pokud játra nejsou operovaná, pacient nemá šanci na dlouhé přežití," řekl přednosta. Při včasné operaci jaterních nádorů se může dožít deseti let přes 30 procent nemocných, pět let po operaci přežívá polovina operovaných pacientů a 25 až 30 procent z nich je bez známek onemocnění, informoval chirurg Tomáš Skalický.

Počet operací nádoru jater ve FN Plzeň roste ročně zhruba o deset procent. Převládají velké otevřené chirurgické zákroky, při nichž lékaři odeberou část zasažených jater. Játra jsou totiž orgán, který dobře regeneruje a dorůstá, takže jich lékaři mohou odebrat i větší část. V Plzni využívají při léčbě některých pacientů s rozsáhlým nádorem jater i kmenové buňky k tomu, aby játra rychleji "dorostla". Část operací se provádí laparoskopicky.

Lékaři do budoucna vkládají naděje do robotických operací. Dva plzeňští lékaři absolvují v nejbližších dnech stáž v Miláně. Robotické operace se zatím ve FN Plzeň provádějí v borském areálu, až se postaví nový pavilon chirurgie, mohl by se druhý robot pořídit i do lochotínské části, řekl ředitel FN Václav Šimánek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chirurgická klinika FN Plzeň

Štítky Chirurgická klinika FN Plzeň, operace jater, rakovina jater, diagnostika, FN Plzeň, pacient, Česko, rakovina, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, Vladislav Třeška, Slovensko, Evropa, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští chirurgové ročně operují ročně přes 100 pacientů s rakovinou jater, důležitá je včasná diagnostika  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.